Varför Venus kvasi-måne heter Zoozve

Ibland krävs det bara lite för att starta ett spännande astronomiskt äventyr. En affisch i ett barnrum, en vetenskapsmans envishet och ett stavfel.

ZoozveZoozve
Affischen med Zoozve / Credits: Latif Nasser

Alla kända stjärnor har ett namn. Av planeter närmast oss små stjärnor som ligger miljarder ljusår från jorden, var och en kan identifieras. Oftast av en serie av siffror och bokstäver. Det finns alldeles för många himlakroppar i universum för att hitta ett ursprungligt namn varje gång. Detta fall är ett undantag. För ungefär ett år sedan, Latif Nasser är i hennes 2-årige sons rum. Han stoppar in honom i sängen och mekaniskt landar hans ögon på en affisch hängande på väggen.

Han kan det utantill, det är en stiliserad version av vårt solsystem som han köpt själv. Den kvällen fångade dock en detalj som alltid funnits, men som gått obemärkt, hans uppmärksamhet. Bredvid planeten Venus det finns en måne med ett speciellt namn: Zoozve. Latif Nasser, som har en doktorsexamen från Institutionen för vetenskapshistoria vid Harvard och medvärd för den vetenskapliga podden Radiolab, aldrig hört talas om denna måne. Faderns nyfikenhet har precis väckts.

På jakt efter Zoozve, Venus mystiska måne

Så fort han lämnar sin sons rum startar Nasser en snabb sökning på Internet. En sida från NASA hemsida är formell: “Venus har ingen måne“. Men varför skulle någon ha kul med att uppfinna Zoozve i det här fallet? Speciellt eftersom resten av affischen är helt verklighetstrogen. Planeten Mars är väl representerad tillsammans med sina två satelliter Deimos Och Phobos, Merkurius är en ensam stjärna… Människan vill vara tydlig med det. “Det här namnet var så konstigt, och det verkade avsiktligt. Det var ingen olycka“, sa han till sig själv då.

Zoozve banaZoozve bana
Zoozves bana (i rosa) runt Venus (den gröna pricken) / Credits: HORIZONS System, JPL, NASA

Google ger honom inte ett tillfredsställande svar, Latif Nasser vänder sig till sin vän Liz Landau. Hon är vetenskapskommunikationsspecialist på NASA och har säkert hört talas om Zoozve. bortkastad ansträngning: detta namn betyder absolut ingenting för honom, precis som en så kallad Venusmåne. NASA-sidan är helt korrekt, planeten har ingen. Men även hon, fascinerad, ansluter sig till äventyret. Om hon aldrig har hört talas om Zoozve, kommer andra personer på NASA att kunna berätta för henne, naturligtvis. “Jag ska hitta dem“, försäkrar vetenskapsmannen till sin vän.

Läs också – Tänk om jorden gömde resterna av en främmande planet? Denna upptäckt förändrar allt

Medan Liz Landau går i korridorerna på den amerikanska rymdorganisationen, återvänder Nasser för att undersöka affisch i sin sons rum. Vem ritade den? Konstnärens signatur är oläslig, men efter en del efterforskningar avslöjas hans namn. Alex Foster. Poddvärden kontaktade honom omedelbart och erbjöd sig att komma till studion för att delta i en show där han kunde förklara vad som ligger bakom Zoozve.

Ödet består. Han har inget tydligt minnemen han är dock kategorisk på en punkt: han hittade inte på det namnet eftersom det kommer från en lista över månar i vårt solsystem hittas på nätet. Omöjligt att få tag på igen såklart. Lyckligtvis, Liz Landau kom precis på allt.

Zoozve kallades aldrig Zoozve

NASA-anställda ringer sin vän Nasser för att berätta om hennes upptäckt. I verkligheten, Zoozve heter inte Zoozve. Och det är inte ens en måne Förutom. Stjärnan är vad vi kallar en kvasi-månedet vill sägaden kretsar runt både en planet, här Venus, men inte bara. Dess bana påverkas också av gravitationskraften hos andra himmelska föremål. Vår måne kretsar bara runt jorden i jämförelse (rundt solen också tekniskt sett, men dess huvudsakliga “ankare” förblir den blå planeten).

VenusVenus
Planeten Venus / Credits: NASA

Och varför Zoozve SÅ? Helt enkelt för att när man skriver stjärnans namn på sin affisch, Alex Foster läste sina anteckningar fel. Kvasimånen av Venus kallas faktiskt 2002VEåret för dess upptäckt, följt av VE för Venus. Detta är den första kvasi-månen som upptäckts av människor. Jorden har också en, kallad Kamo’oalewaoch det tror forskaredet är en bit av månen som har brutit loss någon gång i dess historia. En annan sågs nära oss 2023, som kretsade runt jorden och solen.

Läs också – Att explodera en jordhotande asteroid med en kärnvapenbomb, fungerar det verkligen?

Historien är inte över än. Sanningen har förstås kommit fram, men alla inblandade i Zoozve-äventyret tänker inte stanna där. 2002VE, vars fullständiga namn är 2002VE86, förtjänar bättre. Under sin forskning hittade Latif Nasser mannen som upptäckte det för mer än 20 år sedan, en forskare vid namn Brian Skiff. Han kontaktar honom, men den senare har inget minne av sitt fynd, eftersom han har arbetat på många himlakroppar sedan dess. Detta kommer att visa sig vara en tillgång i slutändan, eftersom Nasser har ett mål: han vill att Zoozve ska antas som det officiella namnet på kvasi-månen.

En stavfelshistoria med ett lyckligt slut

När det handlar om namnge en stjärna annat än automatisktav den berömda serien av siffror och bokstäver, är det nödvändigt skicka en motiverad begäran till Internationella astronomiska unionen. Den icke-statliga organisationen som samlar yrkesverksamma från sektorn fattar sedan sitt beslut. Det finns regler att respektera som sagt. En av dem är det propositionen måste hänvisa till mytologi. Glöm det. Latif Nasser får sin fil omläst av Brian Skiff, som godkänner den, och skickar den den 12 oktober 2023.

DE 5 februari 2024svaret är: International Astronomical Union sa ja, Venus kvasi-måne kallas nu Zoozve. Kommissionsmedlemmarna blev synligt berörda av Latif Nassers berättelse och gick med på att böja regeln, bara denna gång. Förresten, oroa dig inte för hur du uttalade Zoozve i ditt huvud när du läste den här historien. Denna punkt överlåts till var och ens gottfinnande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *