vad är detta actionspel som är en hit på Steam?

Helldivers 2, den nya produktionen från Sony och studion Arrowhead, är den nya oväntade hiten i början av 2024 på PC och PlayStation. Med mer än en miljon försäljning på bara tre dagar har titeln överträffat alla förväntningar, både från spelare och den japanska tillverkaren. Men vad är egentligen Helldivers 2?

helldiverse 2 helldiverse 2
Krediter: Sony

I mars 2015 lanserade den oberoende studion Arrowhead Game Studios Helldivers. Bakom detta namn döljer sig ett kooperativt actionspel från en “top”-vy som hämtar sin inspiration från vissa kult-sci-fi-filmer från 90-talet, Starship Troopers och Terminator i täten. Även om framgången inte var omedelbar har spelet byggt upp en lojal gemenskap över tid, särskilt tack vare dess väloljade kooperativa mekanik, dess tuffa svårighetsgrad och dess episka actionfaser.

Åtta år senare har Arrowhead bestämt sig för att återvända till framkanten med en ordentlig uppföljare, nyktert namngiven Helldiverse 2. För detta andra avsnitt har studion gett sig själv möjlighet att uppnå sina ambitioner tack vare stödet från Sony. På programmet står en helt ny grafikmotor och framförallt en oväntad övergång till TPSdet vill säga en 3:e persons vy.

helldiverse 2helldiverse 2

Lanserades den 8 februari 2024 på PC och PlayStation 5, detta andra opus träffas redan en överraskande hit. Som bevis förde Helldivers 2 nästan samman 156 000 spelare på Steam enligt SteamDB under sin första helg, vilket gör det till den bästa starten för ett spel publicerat av PlayStation på PC (porten i God of War hade titeln tills dess). Men hur kan vi förklara denna vurm?

Läs också: Enshrouded – vad är detta överlevnadsspel som är en hit?

Helldivers 2: en enkel formel, men djävulskt effektiv

Vid första anblicken ser Helldivers 2 ut som vilket 3:e persons kooperativa actionspel som helst. I sin struktur är detta verkligen fallet. I slumpmässigt genererade nivåer måste upp till fyra spelare slå sig samman för att bekämpa obevekliga vågor av fiender och slutföra olika mål innan de går till utvinning.

helldiverse 2helldiverse 2

Det är naturligtvis formen och dess spelmekanik som Helldivers 2 sticker ut från mängden. Låt oss säga det, att byta till 3:e person är den bästa idén utvecklarna kunde ha haft. Redan intensiva i första opus, har sammandrabbningarna aldrig varit så spektakulära och episka. Vi känner ett skyldigt nöje att skära insekter (som ser ut som två droppar vatten för spindeldjuren Starship Troopers) med tunga skott från ett automatgevär och ett tungt maskingevär.

helldiverse 2helldiverse 2

Till detta måste läggas licensens särdrag: listerna. För att sammanfatta kan varje Helldivers begära stöd från sitt fartyg stationerat i omloppsbana. Efter att ha slutfört en sekvens av tangentkombinationer (som lägger till lite extra stress när du är överväldigad), spelare kommer att kunna få ett litet uppsving från rymden.

helldiverse 2helldiverse 2

Listan över tillgängliga lister är lika lång som en arm. Det går från klassisk återförsörjning till återupplivning av en fallen vän, inklusive leverans av ett tungt maskingevär eller ett prickskyttegevär med explosiva kulor. Vi kan också släppa loss helvetet på dessa otäcka varelser med orbital attacker eller flyganfall, vilket förvandlar slagfältet till en lycklig röra. Men se upp för dina lagkamrater när du är på väg att förstöra halva kartan! Och ja, friendly fire är en integrerad del av Helldivers 2-upplevelsen. Efter robotar och spindeldjur kommer dina lagkamrater att vara dina värsta fiender! I stundens hetta kommer det inte att vara ovanligt att av misstag explodera din partner, tillräckligt för att utlösa stora skratt under dina sessioner.

helldiverse 2helldiverse 2
En välplacerad flygräd!

Observera att handkontrollsensationerna i handen är utmärkta på PS5, tack vare fullt stöd för de adaptiva triggarna och haptisk feedback från DualSense. Vapnen har fiske, rekyl och har en egen identitet (eldhastighet, kraft, ljud etc.). Reglagen, även om de är klassiska, erbjuder ett ganska brett utbud av rörelser. När du till exempel sprintar kan du dyka till marken för att minska rekylen för din sprängare eller undvika ett otäckt tassslag.

helldiverse 2helldiverse 2
Du kan sikta i 1:a person om du vill.

En upplevelse som fortfarande kan förbättras

Helldivers 2 är otroligt roligt med andra. Vi rekommenderar också att du spelar det under dessa förhållanden med två eller tre vänner. Å andra sidan, om du är det en solospelare allergisk mot sociala interaktioner (du kan alltid gå med främlingar via matchmaking-systemet), Vi rekommenderar inte Arrowhead-titeln.

helldiverse 2helldiverse 2
Stor bugg i sikte

Så mycket för att vara tydlig, förlorar spelet all sin fördel och sin solo-atmosfär, förutom att det begränsar dina framsteg avsevärt. Därför att, förvänta dig inte att gå längre än lätt eller medelsvårigheter (och igen) som en ensam varg. Din tjänare har försökt för dig, och han bekräftar: vi är verkligen uttråkade ensamma, förutom att kämpa som aldrig förr mot fiender som är alldeles för många för en enda soldat. Vi skulle ha uppskattat möjligheten att lämna med lagkamrater kontrollerade av AI, men så är tyvärr inte fallet.

helldiverse 2helldiverse 2
En kärnvapen betyder alltid en stor show

När det gäller andra anmärkningsvärda defekter kommer det att vara nödvändigt att komponera under denna lanseringsperiod med många kollisions- och displaybuggar. Matchmaking är också långt ifrån oklanderligt, mellan otidiga avbrott och oförmågan att gå med i snabba spel. Att spela med cross-play aktiverat (PS5- och PC-spelare kan spela tillsammans) känns lite som rysk roulette. Under våra sessioner på PS5 kopplades en vän på PC bort 6 gånger… under samma uppdrag. Lyckligtvis arbetar utvecklarna för att rätta till dessa barnsjukdomar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *