vad är det och hur man kommer åt det

Att gå till den mörka webben är inte en särskilt komplicerad operation, även om det kan ta tid att hitta de dolda webbplatser som intresserar oss. VPN, Tor, .onion adresskataloger ger vi dig grunderna för att få en bra start på din upplevelse på den mörka webben.

mörkt nätmörkt nät

DE mörkt nät är källan till många fantasier. Det måste sägas att det ger tillgång till en dold del av Internet som inte är tillgänglig från nuvarande verktyg, vilket bidrar till att göra det mystiskt och underblåsa mer eller mindre sanna föreställningar om det. Vi pratar ofta negativt om det, i samband med illegal verksamhet. Men det är faktiskt mycket mer än så.

Vad är det mörka nätet, är det farligt och hur man tar sig dit: det här är alla frågor som vi kommer att ge svar på i den här artikeln.

Vad är det mörka nätet?

Känner du att du har tillgång till allt möjligt när du öppnar en webbläsare och går till en sökmotor? Tja, vet bara att du bara skrapar på ytan. Det uppskattas att mindre än 10 % av webben är öppen, medan allt annat är dolt. Denna synliga del av internet kallas banytanoch består av webbplatser som alla kan komma åt: onlinepress, sociala nätverk, offentliga webbplatser… kort sagt allt som är tillgängligt via en enkel fråga på Google, Qwant, DuckDuckGo (den 2:a mest populära sökmotorn). innan på Android efter Google) eller någon sökmotor.HackerHacker

Sedan hittar vi det som kallas djup webb, den djupa webben, som utgör den stora majoriteten (mer än 90 %) av innehållet som är tillgängligt på nätet. Det är inte möjligt att komma åt detta innehåll med en enkel fråga på en sökmotor, eftersom de inte indexeras av dem. Dessa är ofta privat information och databaser som endast bör konsulteras av specifika personer: professionella intranät, personliga medicinska filer, företagsdata, universitet, offentliga förvaltningar, statliga tjänster, etc. Du måste känna till adresserna den exakta webbadressen till dessa webbplatser för att komma åt dem. De kan också skyddas med lösenord.

Slutligen är det sista skiktet det som intresserar oss mer speciellt här: det mörkt nät. Detta representerar en liten del av den djupa webben, men har sina egna särdrag. Det är svårare att komma åt, för till skillnad från den djupa webben behöver du en speciell webbläsare för att gå till en sida gömd i den mörka webben. Det mest kända är utan tvekan Tor. Webbadresserna till mörka webbsidor kan ändras regelbundet för att undvika övervakning, och skiljer sig mycket från de webbadresser vi är vana vid att hantera. De är vanligtvis sammansatta av en blandning av slumpmässigt genererade bokstäver och siffror, med ett suffix i slutet som skiljer sig från de traditionella .fr, .com, .net eller .org som vi är vana vid. På Tor slutar sajter med .onion till exempel.

mörkt nätmörkt nät

För att symbolisera och helt enkelt syntetisera vad dessa tre komponenter i nätet representerar använder vi i allmänhet metaforen om isberget. Ytbanan är toppen av isberget, medan den djupa banan är den nedsänkta delen av isberget. Det mörka nätet är den djupaste zonen i denna nedsänkta del. På samma sätt är Tor faktiskt en förkortning för Lökrouternreferens till de olika lager som webben kan ha, som en lök.

Läs också: data från 73 miljoner internetanvändare är till salu på den mörka webben

Varför gå till det mörka nätet?

På grund av frånvaron av kontroll och möjlighet till surfa anonymt, den mörka webben är oundvikligen värd för ett stort antal illegala aktiviteter. Men det används också av politiska oliktänkande eller förföljda befolkningar för att utbyta utan rädsla för att bli identifierade. Den mörka webben låter dig skydda dig från övervakningsåtgärder som vidtagits av regeringar, vilket gör det populärt i länder där individer är måltavlor för sina politiska idéer, sin sexuella läggning, sin religion, etc.HackerHacker

Den mörka webben är också ett verktyg som ger tillgång till information som vanligtvis är otillgänglig, eller till kringgå statlig censur. Ursprungligen skapades Tor-projektet av USA:s underrättelse- och spionbyråer, som ville använda Internet för att underlätta kommunikationen mellan dess resurser samtidigt som de hade en säker kommunikationslinje.

Sista punkten kan det mörka nätet vara användbart för upphandla varor och tjänster svårt att komma åt annars och anonymt.

Är den mörka webben olaglig?

Du riskerar ingenting genom att gå till den mörka webben eller använda Tor lagmässigt, det är det helt Rättslig att ta till det ena eller det andra. Naturligtvis kommer du att omfattas av lokala lagar om du bestämmer dig för att bryta mot lagen och ägna dig åt olaglig verksamhet på den mörka webben, precis som du skulle vara på den ytliga webben. Så det beror helt på vad du använder det till, men i sig kan du definitivt gå till den mörka webben.

Ska du använda ett VPN för att gå till den mörka webben?

Det finns inget behov av att använda ett VPN för att komma åt den mörka webben. Å andra sidan, var medveten om att att använda Tor och gå till den mörka webben absolut inte gör din surfning anonym, det kan vara lätt att hitta din IP-adress och spåra den tillbaka till dig. Genom att använda ett VPN kan du förhindra att din internetleverantör eller statlig myndighet spårar dig och till och med vet att du använder Tor. Den senare krypterar “bara” din trafik.

bästa gratis vpnsbästa gratis vpns

Om du vill skydda din integritet och anonymitet, det rekommenderas därför att använda ett VPN, för att aktiveras förstås innan du ansluter till Tor. Det är mycket effektivare att ansluta till Tor-nätverket från en VPN-anslutning än att ansluta till ett VPN från Tor.

Hur får man tillgång till den mörka webben?

Vi kommer nu till sakens kärna. I de följande raderna kommer vi att beskriva hur du kan gå till den mörka webben i några enkla steg. Du behöver inte vara ett datorproffs, manipulation är inom allas räckhåll.

Anslut till ett VPN

Som nämnts tidigare är detta steg valfritt. Beroende på vad du vill göra och ditt krav på anonymitetsskydd är det upp till dig om du vill använda ett VPN eller inte. Undvik gratis VPN, de är inte riktigt att lita på i de flesta fall. Vi föreslår att du konsulterar vårt urval av de bäst betalda VPN:erna för att få en uppfattning om de plattformar som erbjuder de mest intressanta tjänsterna och prestanda.

Starta Tor Browser

Nu är det dags att ladda ner och installera en webbläsare som låter dig komma åt den mörka webben. Glöm Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge och företag, ingen av dem är aktiverade. I vår demonstration är det med Tor Browser, den mest välkända lösningen, som vi ska gå till den mörka webben.

Gå bara till den officiella Tor Project-webbplatsen från vilken annan webbläsare som helst och klicka på knappen “Ladda ner Tor Browser” på startsidan för att starta nedladdningen. Du ombeds först att välja vilket operativsystem du vill installera Tor för, med fyra tillgängliga alternativ: Windows, macOS, Linux och Android. Det är också möjligt att ladda ner alfaversionen av programvaran snarare än den stabila versionen, men föredrar den senare för att undvika eventuella buggar och prestandaproblem.

ladda ner torladda ner tor

När filen har laddats ner, starta webbläsarinstallationen som för alla andra program, och följ stegen som visas på skärmen: val av språk, installationsmapp… och det är allt. spelas, kan du nu starta Tor.

När du först startar uppmanas du att göra det ansluta direkt eller konfigurera plattformen. I de flesta scenarier räcker det att logga in utan att gå igenom installationen. Du bör dock välja “Konfigurera” om du ansluter från ett privat nätverk som kräver en proxy eller om du befinner dig i ett land som censurerar Tor, som Kina, Turkiet eller Egypten. Du måste sedan justera nätverksinställningarna manuellt.

När du är ansluten kommer du åt Tor-gränssnittet. Om du är en Mozilla Firefox-användare bör du inte vara för desorienterad, Tor är baserad på det. Som standard är det DuckDuckGo sökmotor som erbjuds, vilket fungerar precis som andra webbläsare: det är inte det som gör att du kan gå till den mörka webben.

Få tillgång till det mörka nätet

Nu är det dags att veta hur man visar dolda .onion-webbplatser som är otillgängliga annat än genom Tor. Du måste ange den fullständiga URL-adressen till webbplatsen för att komma dit. Om du inte känner till en .onion-URL-adress kan du söka efter den på webben eller genom att gå till en katalog med mörka webbsidor. Här är några webbplatsnamn som kan visa sig användbara. Av förklarliga skäl kommer vi inte att lista deras adresser här.

  • Den dolda webbenen av de mest kända, och som kan betraktas som Wikipedia över mörka webbplatser

den dolda wikinden dolda wikin

  • TorLinks
  • Välkommen till Dark Web Links
  • Inte Ond
  • Ljus

Du måste självklart öppna de aktuella sajterna från Tor. Bli inte upprörd om webbläsaren är lite långsam, det är priset du betalar för att dra nytta av en krypterad och säker anslutning, som måste ta omvägar innan du kommer till ditt hem. Oavsett så har du nu alla nycklar i handen för att börja utforska den mörka webben.

En sista påminnelse: inte alla webbplatser, tjänster och filer du kan hitta på den mörka webben är lagliga, var försiktig med innehållet du kommer åt. Och som på internet i allmänhet, var försiktig med skadlig programvara och ladda inte ner filer som inte kommer från en verifierad källa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *