uppdateringen är tillgänglig och är full av nya funktioner, här är de

iOS 17.4-uppdateringen, mycket viktig för europeiska användare, är tillgänglig för nedladdning nu på kompatibla enheter. Det medför stora förändringar för oss och nya funktioner användbara för alla.

ios 17 toppfunktionerios 17 toppfunktioner
Krediter: Apple

Den här gången är den där. Efter flera veckor under vilka vi lite i taget fick veta vilka förändringar iOS 17.4-uppdateringen skulle medföra, är den officiellt tillgänglig i Frankrike. Långt ifrån att visa den berömda “den här uppdateringen fixar flera buggar och förbättrar prestanda”, är den här en verklig vändpunkt i iOSs historia. För europeiska användare i alla fall. Det är faktiskt hon som sätter in ändringar som åläggs av lagen om digitala marknader (DMA). Texten träder i kraft dagen för publiceringen av denna artikel, 6 mars 2024.

Innan vi beskriver vad det ger, låt oss komma ihåg att om din enhet kunde ta emot iOS 17, så kan du installera iOS 17.4. Sammanfattningsvis: alla modeller sedan iPhone XR och iPhone XS, som släpptes 2018, har rätt till det. Uppdateringen har en variabel vikt, men räkna mellan 1,5 och 2 GB ungefär. Kom också ihåg att du behöver mer ledigt utrymme än så innan du kan starta nedladdningen. På en iPhone 12 såg vi systemet be om att släppa först nästan 8 GB extra på mobilen medan det finns 12 gratis.

Här är vad iOS 17.4-uppdateringen förändrar i Europa

Det mest anmärkningsvärda tillägget är möjligheten att ladda ner appar från en annan butik än App Store. Utvecklare får göra det skapa sin egen butik om de vill, med regler definierade av dem. Detta är en möjlighet för dem kringgå den skatt på 30 % som tas ut av Apple för köp via App Store, genom att erbjuda länkar till deras webbplats eller genom att välja alternativa betalningsmetoder. Men företaget var noga med att skapa ett avskräckande system i det här fallet: för varje nedladdning måste utvecklaren betala 0,50 € till Apple.

På tal om betalning, så är det slut. Apple Pay-monopol summabetalningslösning. I Europeiska unionen, bankerna har nu rätt att erbjuda sina betalningsansökningar. Det återstår att se om användare som har varit vana vid att använda ett enda system i flera år kommer att göra övergången, åtminstone så länge deras bank inte lämnar Apple Pay.

En annan stor förändring som kommer att ha en betydande inverkan på den dagliga upplevelsen för iPhone- och iPad-ägare: val av standardwebbläsare. Första gången du öppnar Safari efter att ha installerat iOS 17.4-uppdateringen möts du av en skärm som ber dig välja vilken webbläsare du ska använda som standard. Apple visar 11 utöver sina egna, i slumpmässig ordning för att inte ge intryck av att gynna en mer än en annan. Så det du ser kommer att skilja sig något från skärmdumpen nedan.

iOS17 4 standardalternativ för webbläsareiOS17 4 standardalternativ för webbläsare
Valet av standardwebbläsare efter iOS 17.4-uppdateringen / Tack: Phonandroid-skärmdumpar

iOS 17.4 ger också nya funktioner till alla användare

Om bara Europa påverkas av de förändringar som nämnts hittills, gynnas det och resten av världen av fler smärre nyheter. Till exempel ankomsten av 6 nya emojis i det dedikerade tangentbordet: en fenix, en trasig kedja, en limeskiva, en svamp, ett ansikte som nickar och ett annat som skakar på huvudet. Apple specificerar också att “18 Person och Body Emoji kan nu vändas åt båda hållen“.

iOS17 4 nya emojisiOS17 4 nya emojis
De 6 nya emojierna i iOS 17.4 / Credits: Phonandroid-skärmdump

Inleddes i september förra året i engelsktalande länder, förändringen i hur Siri fungerar är tillgänglig för fler människor, inklusive Frankrike. Du behöver inte längre säga “Hej Siri” för att aktivera röstassistenten, även om den fortfarande fungerar. En enkel “Siri” räcker. Om du inte gillar detta beteende är det fullt möjligt att ändra det i inställningar av iPhone och förhindra att bara “Siri” är ett triggerord.

Observera också ankomsten av transkriptioner i Apple PodcastsWHO “låter dig följa ett avsnitt med textmarkering synkroniserad med ljudet på franska, engelska, spanska och tyska“. Du kan också “rsök efter ett ord eller en fras, tryck på text för att läsa innehåll från en specifik punkt och använd tillgänglighetsfunktioner som textstorlek, öka kontrasten och VoiceOver“.

Läs också – iPhone SE 4 avslöjas i bilder tack vare 3D-renderingar, den överger äntligen huvudknappen

På tal om ljud, funktionaliteten av musikigenkänning vinner ett mycket praktiskt alternativ. Så snart en låt har identifierats kan du lägga till den direkt “till dina Apple Music och Apple Music Classical spellistor och bibliotek“. Siri kan å sin sida läsa upp meddelandena du får i alla språk som stöds.

Låt oss inte glömma tillägget av information om batterihälsa i de tillhörande inställningarna på iPhone 15-serien exklusivt, liksom flera Bug fixar. Den rätta “som förhindrade att kontaktbilder visades i Hitta mitt” och det “vilket fick användare med dubbla SIM-kort att byta från det primära telefonnumret till det sekundära numret och visa det i en grupp som de hade skickat ett meddelande till” existerar inte längre.

iOS 17.4-uppdateringen är inställd på att utvecklas

Även om iOS 17.4 är välförsedd, kan vissa punkter som uppdateringen för med sig förändras inom en mer eller mindre nära framtid. Vi tänker särskilt på slutet av webbapplikationer på europeiska iPhones. Apple gjorde det officiellt, med hänvisning till säkerhetsskäl och trodde att det bara skulle påverka ett litet antal användare. Oavsett om det är sant eller inte har Europa inlett en utredning för att avgöra om detta beslut överensstämmer med DMA.

Det kommer du också att märka alla emojis som representerar familjer har ersatts av piktogram. Detta är bara en tillfällig förändring, medan Apple definierar och distribuerar emojis som anses mer representativa för den nuvarande verkligheten. Slutligen, kom ihåg detvi måste vänta innan vi kan dra full nytta av alla nya funktioner i iOS 17.4tiden för utvecklare och applikationsutgivare att erbjuda alternativ eller helt enkelt lägga till de som redan finns utanför App Store.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *