sudo-kommandot är äntligen tillgängligt, vad är det till för och hur man använder det?

Microsoft har precis meddelat lanseringen i den senaste Canary-versionen av Windows 11 av sudo-kommandot, välkänd för Linux- och macOS-användare. Men för andra kan det vara väldigt konstigt att hantera. I den här artikeln förklarar vi för dig vad sudo-kommandot faktiskt är och hur du använder det i Windows 11.

Windows 11 sudo handledningWindows 11 sudo handledning

Sudo: Det här ordet betyder förmodligen ingenting för dig om du aldrig har fått tag på en Linux-PC eller Mac. Omvänt, om du redan har försökt dig på dessa två operativsystem, är det mycket troligt att du har skrivit in detta kommando minst en gång i en terminal. Och av goda skäl: det är utan tvekan det mest användbara kommandot på dessa operativsystem.

Det är också en liten händelse som Microsoft skapar genom att tillkännage ankomsten av sudo i Windows, i den senaste Canary-byggen. Detta kommer att avsevärt underlätta livet för användare som regelbundet besöker kommandotolken. Om detta inte är ditt fall, satsar vi ändå på att du kommer att kunna hitta någon användning i det. Så vad är sudo och hur man använder det? Vi kommer att förklara allt för dig.

Vad används sudo-kommandot till?

Sudo är diminutiv av superanvändare gör (“det gör superanvändaren”), vilket redan ger en bra indikation på dess funktion. Konkret låter det här kommandot dig tilldela administratörsrättigheter – eller distribuera dem till en annan användare av maskinen – på din PC. På Windows kan vi jämföra sudo med alternativet Kör som administratörsom låter dig starta ett program med förhöjda behörigheter.

Med andra ord låter sudo dig utföra uppgifter som annars skulle vara omöjliga på din PC, eftersom de är skyddade bakom en barriär för oerfarna användare. Kommandot ger administratörsrättigheter som låter dig agera på nästan alla delar av operativsystemet, vilket ger mycket större kontroll än vanligt.

Det säger sig självt att sudo är ett viktigt kommando för utvecklare eller andra användare som vill anpassa sitt operativsystem mer i detalj. Det representerar varken mer eller mindre än en besparing av tid och praktiska egenskaper. Genom att använda den direkt i terminalen eller kommandotolken behöver du inte längre köra dem i administratörsläge, eller vidta vissa försiktighetsåtgärder för att ge dig själv rättigheterna innan du skriver det önskade kommandot. Skriv bara sudo före det senare.

Om samma ämne – Windows 11: du kan nu spela dussintals spel utan att ladda ner dem från Microsoft Store

Hur man använder sudo-kommandot på Windows

Som Microsoft förklarar i sitt blogginlägg är sudo för närvarande endast tillgängligt för användare av den senaste Canary-versionen av Windows 11. Om du vill testa kommandot nu måste du därför gå med i Insider-programmet, som ger tidig tillgång till nya funktioner testat av Microsoft. Så här gör du:

 1. Öppna dem inställningar av Windows 11
 2. Gå till avsnittet Windows Update-inställningar
 3. Klicka på Windows Insider-program
 4. Klicka på om ett varningsmeddelande visas Öppna Diagnostik och feedback
 5. Aktivera alternativet Skicka valfria diagnostiska data
 6. Gå tillbaka och klicka Komma igång
 7. Logga in på ditt Microsoft-konto genom att klicka Länka ett konto
 8. Klicka på Fortsätta
 9. Välj Canary Channel
 10. Klicka på Fortsätta
 11. Börja installera uppdateringen och starta om datorn

Windows 11 insiderprogramWindows 11 insiderprogram

Du är nu på den senaste Canary-versionen av Windows 11. Grattis! Du har nu tillgång till de senaste funktionerna som snart kommer att vara tillgängliga för alla användare. I synnerhet därför sudo-kommandot. Allt du behöver göra är att aktivera det. Här är hur :

 1. Öppna dem inställningar av Windows 11
 2. Ses om System > Utvecklarområde
 3. Aktivera alternativet Aktivera sudo
 4. Du kan också gå direkt tillKommandotolken och skriv följande kommando: sudo config – aktivera

Källa: Microsoft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *