SSD-priserna kommer att skjuta i höjden på grund av brist på nya komponenter

Om du planerar att köpa en ny hårddisk till din PC eller bärbara dator, kanske du vill skynda dig, eftersom priserna på lagringsenheter sannolikt kommer att stiga snart.

Intern SSDIntern SSD

SSD-priserna är redo att skjuta i höjden under de kommande månaderna, pga av en allvarlig brist på NAND-flashchips, nyckelkomponenten i SSD:er. Detta är vad en branschkälla sa till Tom’s Hardware, som bekräftar vad många analytiker har förutspått under en tid.

Idag är efterfrågan på NAND-flashchips mycket större än utbudet, eftersom fler och fler enheter och applikationer kräver snabb och pålitlig lagring. Situationen var särskilt förvärrats av pandeminvilket störde chipproduktion och distribution, och genom att öka efterfrågan på bärbara datorer och PC:er för distansarbete och utbildning.

Läs också – Bästa interna SSD:er SATA, M.2 NVMe: vilken modell ska man välja 2024?

SSD:er kommer att bli dyrare och dyrare

Bristen på NAND-flashchips har redan påverkat priserna på solid-state-enheter, som har fortsatt att stiga sedan slutet av förra året. Det värsta är dock att komma som källan sa den fulla effekten av bristen kommer att märkas om två eller tre månader, när priserna “skjuter i höjden”.

Detta passar med den strategi som Samsung, världens största tillverkare av NAND-flashchips, tillkännagav förra året. Bolaget uppgav att det skulle minska sin produktion av NAND-flashchips med 20 % per kvartal under första halvåret i år, för att stabilisera priserna och förbättra lönsamheten. Samsung är inte ensam om att minska produktionen. Andra stora leverantörer, som SK Hynix och Western Digital, har också följt efter, då de lider av sjunkande vinster på grund av låga SSD-priser.

Enligt TrendForce, ett marknadsundersökningsföretag, kommer priset på NAND-flashchips att öka med 50 % under första halvåret i år, jämfört med andra halvan av förra året. Detta betyder inte att SSD:er kommer att bli 50 % dyrare, eftersom andra faktorer avgör slutpriset på en SSD, såsom styrenhet, DRAM och hölje. Detta betyder dock att SSD:er kommer att bli betydligt dyrare än vad de är nu och att prisskillnaden mellan SSD:er och hårddiskar kommer att öka.

PNY CS900 SSDPNY CS900 SSD

Vissa SSD-modeller har redan sett rejäla prishöjningar, som WD Black SN850X och Samsung 980 Pro, som är bland de snabbaste och mest avancerade SSD:erna på marknaden.

Prishöjningarna blir större på SSD:er med stor kapacitet

Prisökningen kommer att märkas mer på SSD-enheter med högre kapacitet, som 2TB- och 4TB-modeller, som kräver fler NAND-flashchips. Dessa SSD:er är populära bland spelare och innehållsskapare som behöver stort, snabbt lagringsutrymme för sina filer och applikationer.

Stigande SSD-priser kommer också att påverka priserna på bärbara datorer och förbyggda datorer, som nu ofta använder SSD som primär eller sekundär lagring. Ökningen av SSD-kontraktspriserna kommer att tvinga tillverkare att höja priset på sina produkter eller använda SSD:er av lägre kvalitet eller av mindre kapacitet.

De stigande SSD-priserna är därför dåliga nyheter för konsumenterna, som har dragit nytta av snabba, pålitliga och prisvärda SSD-enheter i flera år. Vi hittar också nya teknologier, såsom PCIe 4.0, NVMe och QLC. Dessa erbjuder snabbare hastigheter, högre kapacitet och lägre kostnader än nuvarande SSD-enheter, och de kräver fler NAND-flashchips, vilket är en bristvara. De kan därför mycket väl utgöra ett intressant alternativ under de kommande månaderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *