Solpaneler i ögonen för att återställa synen, dessa forskare arbetar på det

Ett team av forskare letar efter att skapa ögonimplantat med integrerade solpaneler. De kunde återställa synen för personer med degenerativa ögonsjukdomar, utan att behöva ta bort dem för att ladda upp dem vid behov.

ÖgaÖga
Kredit: Adobe Stock

Vi har ännu inte kontakt med cyborgs dagligen, men träffa människor med en sofistikerat implantat i kroppen finns en verklighet som redan är ganska många år gammal. När denna teknik fortskrider ser vi uppkomsten av trådlösa laddare ympade under huden, ett subkutant chip för att betala för och öppna din bil, eller Elon Musks berömda Neuralink-hjärnimplantat, som kan bota vissa sjukdomar. Inom medicinen utvecklas vi mer och mer neuroproteser. De interagera med nervsystemet så att patienten återfår en förlorad förmåga. Utsikten är en av dem.

där retinitis pigmentosa eller den Makuladegeneration (AMD) är två exempel på degenerativa ögonsjukdomar. De påverkar fotoreceptorerdessa celler i näthinnan som fångar ljus, och kan i slutändan göra blind. Som påmindes av doktor Udo Roemer, ingenjör specialiserad på solceller : “Man har länge trott att biomedicinska implantat i näthinnan skulle kunna ersätta skadade fotoreceptorer. […] Försök har redan ägt rum med denna teknik. Men problemet är att det kräver att trådar sätts in i ögat, vilket är en komplicerad procedur“. Lösningen ? Gå trådlöst genom att implantera solpaneler i ögonen.

Forskare vill skapa ett ögonimplantat med solpaneler

Den allmänna tanken är denna: anslut en liten solpanel till ögongloben så att den omvandlar det mottagna ljuset till en elektrisk impuls. Hjärnan är sedan ansvarig för att tolka det för att skapa synfältet. Konceptet är inte nytt, men det bygger generellt på silikonenheter. Udo Roemer använder andra halvledarmaterial som t.exgalliumarsenid och den galliumindiumfosfid. Varför dem? Därför att’det är lättare att justera deras egenskaperoch även därförde är effektivare än kisel som en del av en solpanel.

Läs också – AI: 2 tysta kvinnor hittar sina röster genom att koppla sina hjärnor till en dator

Att skapa detta solar ögonimplantat är komplicerat. “Om du tänker på fotoreceptorer som pixlar behöver vi tre solceller för att skapa tillräckligt med ström för att skicka till hjärnan. Så vi studerar hur man staplar dem ovanpå varandra för att uppnå detta.”, sammanfattar ingenjören. För närvarande har lagen “lyckades lägga två solceller i laboratoriet över en stor yta – cirka 1 cm², vilket gav bra resultat“. Uppmuntrande, men fortfarande långt ifrån slutprodukten.

En lovande teknik som inte är kompromisslös

Forskare fokuserar nu på omvandling av solpaneler till pixlar som är nödvändiga för synen. Det kommer också att bli nödvändigt gravera spår för att skilja dem åt, vilket är ingen liten bedrift. Doktor Udo Roemer har fortfarande en bra uppfattning om hur den färdiga produkten kommer att se ut. Dess yta kommer att vara ungefär 2 mm²pixlarna mäter 50 mikrometerantingen 0,05 millimeter. Trots dess fördelar, särskilt de med att vara självförsörjande och trådlös, kommer det tänkta implantatet kanske inte att göra det möjligt att helt avstå från andra komplementära anordningar. Dessa bör dock inte vara skrymmande eller fula.

En sak att notera är att även med effektiviteten hos staplade solceller kanske solljus ensamt inte är tillräckligt kraftfullt för att fungera med dessa solceller implanterade i näthinnan. Du kan behöva bära någon typ av skyddsglasögon eller smarta glasögon som fungerar tillsammans med solcellerna och som kan förstärka solsignalen till den intensitet som behövs för att tillförlitligt stimulera ögats neuroner.“, varnar forskaren.

Han påminner också om att, liksom all forskning av denna typ, många tester kommer att behöva utföras i laboratoriet, innan de går igenom experiment på djur och sedan på människor. De första resultaten visar dock att lagen är på rätt väg för att skapa vad som utan tvekan kommer att bli en revolution i världen av okulära neuroproteser. Vi kan också tänka oss att tekniken så småningom skulle kunna användas i andra typer av implantat.

Källa: UNSW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *