Snapdragon 8 Gen 4 kommer tidigt med dessa nya teknologier, det är därför den kan förändra allt

Det är det, Qualcomm har meddelat när nästa processor för smartphones kommer, som vi redan vet kommer att innehålla helt ny teknik som på djupet borde förändra prestandan hos våra smartphones.

snapdragon 8 gen 3 benchmarksnapdragon 8 gen 3 benchmark

Qualcomm avslöjade många nya funktioner på den internationella mässan MWC för några dagar sedan, och nu är alla ögon riktade mot nästa teknik som företaget kommer att tillkännage under de kommande månaderna. Bland demett nytt high-end Snapdragon-chip för smartphones, som redan lovar att bli revolutionerande.

Kallas för närvarande Snapdragon 8 Gen 4, chippet bör denna gång ha rätt till ett annat namn, eftersom Qualcomm har för avsikt att ändra sin arkitektur. Precis som med introduktionen av AMD:s Ryzen-processorer, de nya Intel Core Ultra-chippen eller till och med Apples M-processorer kan vi redan förvänta oss mycket mer betydande förändringar än föregående generation.

Snapdragon 8 Gen 4 kommer att använda nya Oryon-kärnor

Istället för att åter förlita sig på ARM Cortex-kärnor, som Qualcomm har gjort på sina chips i mer än 10 år, kommer Snapdragon 8 Gen 4 att vara den första mobila processorn att integrera sina nya Oryon-hjärtanutvecklat av hans företag Nuvia, som han köpte 2021 för 1,4 miljarder dollar.

Dessa Oryon-kärnor presenterades redan nyligen ombord på Snapdragon X Elite-chippet för PC, av vilket vi redan hade sett några riktmärken. Dessa är ännu inte tillgängliga, eftersom de väntas under årets andra kvartal, men Qualcomm har redan meddelat färgen under sin presentation. Snapdragon X Elite ger betydande prestandavinster jämfört med den tidigare Snapdragon 8cx Gen 3, och kommer att tillåta datorer att anpassa sig till Apples MacBooks med hjälp av M3-chips.

qualcomm snapdragon x elite bänkqualcomm snapdragon x elite bänk

På smartphones kan vi också förvänta oss ett imponerande hopp i prestanda. Flera läckare har redan meddelat att Qualcomm-chippet kommer att nå 4 GHz som mest, jämfört med endast 3,3 GHz för Snapdragon 8 Gen 3. Det skulle också vara nödvändigt att räkna med fördubblad prestanda på NPU (delen tillägnad AI), och ankomsten av en ny Adreno 830 GPU ännu effektivare. När det gäller kärnkonfiguration bör alla ha höga frekvenser, och Qualcomm har övergett “Efficiency”-kärnorna på denna nya generation. Vi förväntar oss sedan poäng på mer än 3 miljoner poäng på AnTuTu enligt vissa läckor, jämfört med cirka 2 miljoner för närvarande.

Snapdragon 8 Gen 4 kommer redan i oktober 2024

Qualcomm har tidigarelagt lanseringen av varje nytt high-end Snapdragon-chip i flera år, och det kommer att vara samma sak i år. På MWC 2024 har företaget redan officiellt meddelat att nästa generation kommer att presenteras under ett Snapdragon Summit-evenemang som kommer att äga rum i oktober, och troligen i början av månaden. Enligt Undead, en känd koreansk läckare, Qualcomm bör slutföra chippet så tidigt som i april 2024innan den skickas till tillverkarna i juni och sedan börjar massproduktionen i september.

Förra året presenterades Snapdragon 8 Gen 3 den 26 oktober, mer än 2 veckor före det tidigare chippet. I år igen bör vi därför se flera tillverkare lägger fram lanseringsdatumet för sina enheter, särskilt Xiaomi och OnePlussom vanligtvis är de första att använda Qualcomms nya chips i sina smartphones.

Denna avancerade lansering bör också göra det möjligt för Qualcomm bättre konkurrera med Apple, som traditionellt lanserar sina nya chips i september med sina iPhones. Det återstår därför nu att se om denna nya Snapdragon äntligen kommer att kunna konkurrera med Apples processorer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *