Qualcomm satsar allt på AI för våra smartphones och det kan förändra allt

Med anledning av MWC 2024 i Barcelona har Qualcomm precis presenterat vad framtiden för smartphone-anslutning har i beredskap för oss, särskilt genom att introducera ett helt nytt modem som kommer att finnas i vissa smartphones från slutet av året.

5G5G
Kredit: 123RF

Qualcomm har officiellt lyft på slöjan för Snapdragon X80, dess helt nya 5G-modem som snart kommer att finnas i avancerade smartphones. Det kommer direkt att efterträda Snapdragon

Det här nya modemet borde vara mer än bara en ny iteration, eftersom det är det första som Qualcomm verkligen har designat för artificiell intelligens. Med honom, våra smartphones borde bli ännu smartare när det gäller anslutningförklarar vi.

Snapdragon X80 vill göra 5G smartare tack vare AI

Snapdragon X80 är det första modemet som använder AI för att organisera signaler från olika antenner, men framför allt det första som inkluderar mmWave, Sub-6 GHz och satellitanslutning. Smartphones utrustade med Snapdragon X80 kommer därför att kunna ansluta direkt till satelliter för att ta emot mobildata. Vi föreställer oss därför att dessa till exempel skulle kunna kopplas till Starlinks eller andra företags satelliter.

Tack vare AI tillkännager Qualcomm flera förbättringar jämfört med föregående generation. Snapdragon X80 kommer framför allt att möjliggöra 60 % snabbare anslutning till 5G-boxar, energiförbrukningen minskad med 10 % på mmWave-nätverk, platsnoggrannheten förbättrades med 30 %20 % snabbare anslutning till operatörsantenner och 30 % snabbare åtkomst till mobilnät.

Företaget har inte officiellt meddelat det, men Snapdragon X80 förväntas användas tillsammans med det kommande Snapdragon 8 Gen 4-chippet. Det senare lovar inte bara en riktig revolution med hjälp av företagets nya Oryon-kärnor, utan avser också att sätta AI i rampljuset. De första smartphones som är kompatibla bör vara Xiaomi 15 eller OnePlus 13 från slutet av 2025, sedan kommer vi att hitta andra enheter som Galaxy S25 2025.

Läs också – 5G SA: vad är denna “riktiga 5G” som kommer att anlända till Frankrike 2024?

En ny allt-i-ett FastConnect 7900-router

Med sin Snapdragon Wi-Fi, Bluetooth och Ultra WideBand på samma chip. Detta kommer att visa sig vara mycket viktigt för smartphonetillverkare, eftersom alla enheter som använder chippet kommer att vara kompatibla med alla tre teknologierna. Ännu bättre, genom att gruppera dem alla på samma chip, kommer Qualcomm att tillåta tillverkare att spara lite utrymme i sina smartphones. Den senare får därför mer utrymme att förbättra andra komponenter som batteriet eller fotodelen.

5G5G
Källa: 123rf

Som redan var fallet med tidigare routrar är FastConnect 7900 Wi-Fi 7-kompatibel, men Qualcomm tillkännager ingen förbättring av råprestanda här. Förbättringarna åstadkoms alla av den nya artificiella intelligensen ombord.

Företaget aviserar särskilt en optimering av latens, smartare roaming mellan olika nätverk, men framför allt 30 % minskning av energiförbrukningen tack vare AI jämfört med föregående generation.

Qualcomm vill ha 5G för smartphones på nybörjarnivå

De nya funktionerna som presenteras av Qualcomm gäller inte bara avancerade smartphones, eftersom företaget också har meddelat att det aktivt arbetar med 5G-lösningar för smarttelefoner på nybörjarnivå, placerade under $100-märket. Detta kommer att göra det möjligt i synnerhet attvilket ger 5G till 2,8 miljarder ytterligare användareoch de kommer då att kunna dra nytta av topphastigheter upp till 5 gånger högre än 4G i denna prisklass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *