Piratkopiering av musik blomstrar, YouTube är ett främsta mål för tjuvar

Piratkopiering av musik är på uppgång igen, trots tillgången till lagliga streamingtjänster som Spotify och Apple Music. YouTube skulle också vara ett av målen för olika pirater.

YouTube Humming song för att få klippetYouTube Humming song för att få klippet
Kredit: 123RF

Enligt en ny rapport från analysföretaget Muso har det funnits mer än 17 miljarder besök på webbplatser för piratkopiering av musik över hela världen 2023, en ökning med 13 % från föregående år. Rapporten avslöjar också att “YouTube rippers”, som extraherar ljud från YouTube-videor och konverterar dem till nedladdningsbara musikfiler, är den mest populära formen av piratkopiering av musik, representerar 40 % av det totala antalet besök.

Musos vd Andy Chatterley säger att piratkopieringen av musik visar att musikindustrin måste förstå förändrade konsumentbeteenden och preferenser som pressar dem att vända sig till olicensierade kanaler. Han förklarar att piratkopiering av musik har minskat under de senaste sju åren, främst på grund av att artister och etiketter slutade släppa exklusiva album på vissa musikplattformar, vilket fick många fans att piratkopiera dem istället. . Dock, År 2023 ökar piratkopieringen av musik igen, av olika anledningar.

Läs också – Piratkopieringen ökar i Europa och illegal tillgång till livesport exploderar

YouTube är ett av hackarnas favoritmål

Enligt Chatterley är orsakerna till ökningen av piratkopiering bland annat de höga priserna på musikstreamingtjänster, kostnaden för mobildata i vissa områden och bekvämligheten med att ladda ner musik till telefoner via Wi-Fi. rippers” är då en viktig fråga för industrin eftersom de tillåter användare att enkelt komma åt och ladda ner musik från världens största videodelningsplattform, utan att betala några avgifter eller royalties till artister eller etiketter.

Jack Malon, en YouTube-talesman, säger att företaget är medvetet om problemet med YouTube-rippare och vidtar åtgärder för att bekämpa det. Det påpekar han YouTube blockerar kränkande domäner och utvecklar tekniska metoder för att stoppa användningen av demn, samtidigt som du skickar meddelanden om att upphöra och avstå till utvecklarna av dessa applikationer.

Det står också att YouTube investerar betydande resurser i verktyg för att rapportera och hantera upphovsrättsskyddat innehåll, och att det arbetar nära med andra industriledare för att sätta standarden för att bekämpa piratkopiering från teknikföretag.

Taylor Swift är en av de mest piratkopierade artisterna

Muso avslöjade inte vilka YouTube-hackare han spårade för sin rapport eller hur många nedladdningar de var ansvariga för. Det gav dock data om torrentnedladdningar, en annan form av piratkopiering.

Taylor SwiftTaylor Swift
Kredit: 123RF

Rapporten visar att några av de mest populära och framgångsrika artisterna, som Taylor Swift, som är nominerad till sex Grammys i helgen, också har några av de mest piratkopierade albumen. Swifts album har laddats ned olagligt nästan 5 miljoner gånger 2023dess återinspelade version från 1989 är årets bästsäljande album.

YouTube har därför alla intressen av att vidta snabba åtgärder mot detta fenomen. Piratkopiering berövar artister deras inkomst. De flesta får dock ofta inte tillräcklig ersättning, särskilt av de olika streamingplattformarna. Vissa har till och med tvingats lämna TikTok, ett av de mest populära sociala nätverken i världen, pga Universal Music Group har inte förnyat sitt kontrakt med plattformen. Piratkopiering av musik skadar också ofta konsumenter, som utsätter sig för skadlig programvara, virus och musik av dålig kvalitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *