Nintendo vinner kriget mot denna berömda Switch-emulator, som permanent stänger sina dörrar

Nintendo har vunnit en stor juridisk seger mot Yuzu, en populär emulator som gjorde det möjligt för användare att spela Nintendo Switch-spel på sin PC.

Nintendo Switch med patronerNintendo Switch med patroner
Krediter: 123RF

Förra veckan lämnade Nintendo in ett klagomål mot Yuzu, en av de mest populära emulatorerna för att spela Switch-spel på PC. Den senare kapitulerade till slut snabbt, eftersom utvecklaren av Yuzu, Tropic Haze LLC, gick med på att lösa stämningsansökan från Nintendo och betala 2,4 miljoner dollar i skadestånd.

Utvecklaren medgav också att Yuzu designades för att bryta Nintendos kopieringsskydd och spela piratkopierade spel, och har gick med på att sluta utveckla och distribuera Yuzu eller någon av dess kod eller funktionalitet. Det är tack vare honom som vissa spelare till exempel kunde njuta av Zelda Tears of the Kingdom innan det släpptes officiella.

Nintendo vrider på skruven på emulering

Stämningen lämnades in av Nintendo vid federal domstol i Arizona, där Tropic Haze LLC har sitt huvudkontor. Nintendo anklagade Yuzu för att ha brutit mot Digital Millennium Copyright Act (DMCA), som förbjuder kringgående av tekniska åtgärder som kontrollerar tillgången till upphovsrättsskyddade verk. Nintendo hävdade också att Yuzu gjorde intrång i dess varumärken och klädsel och skadade dess försäljning och rykte.

Nintendo påstod att Yuzu använde obehöriga kopior av Nintendos kryptografiska nycklar, som är nödvändiga för att dekryptera och använda Switch-spel. Nintendo hävdade att Yuzu inte hade någon legitim eller laglig användning, och att det underlättade piratkopiering och läckage av spelinnehåll före release. Nintendo presenterade också bevis på att Yuzu-utvecklare var medvetna om och uppmuntrade piratkopiering, och att de skröt om att emulera läckta spel på sina kommunikationskanaler.

Yuzu kapitulerar och går med på att kompensera Nintendo

Yuzu-utvecklaren bestämde sig för att lösa tvisten snarare än att bekämpa den i domstol, vilket kunde ha varit en lång och kostsam process. Utvecklaren sa att han startade projektet av en passion för Nintendo och dess spel, och att han inte hade för avsikt att orsaka skada. Han erkände dock att Yuzu resulterade i betydande hacking och att han var besviken på användare som använde det för att förstöra upplevelsen för legitima fans. Utvecklaren sa att den hade bestämt sig för att avsluta projektet och hoppades att dess handlingar skulle vara ett litet steg mot att få ett slut på piratkopieringen av alla skapares verk.

nintendo switch barnnintendo switch barn
Krediter: 123rf

Förlikningen innebär att Yuzu inte längre kommer att vara tillgänglig eller stöds, och dess kodlager, Patreon-konton, Discord-servrar och webbplatser kommer att tas offline. Förlikningen innebär också att domstolen inte kommer att ta ställning till lagligheten av Yuzu eller emulering i allmänhetvilket lämnar ärendet olöst för framtida fall.

Domen har betydande konsekvenser för emuleringsgemenskapen, som har förlitat sig på Yuzu för att spela Switch-spel på andra enheter, som det kommande Steam Deck. Yuzu var en av de mest avancerade och populära Switch-emulatorerna, som stödde ett brett utbud av spel och funktioner, såsom online multiplayer, spara tillstånd och modding. Yuzu hade också ett Patreon-konto som samlade in cirka 30 000 $ per månad från hennes supportrar.

Vad kommer att bli av emulering på Switch?

Den rättsliga statusen för emulering har varit en omtvistad fråga i decennier, med domstolar och jurisdiktioner som har olika tolkningar och avgöranden. I allmänhet är emulering i sig inte olagligt, så länge det inte innebär brott mot kopieringsskyddet eller användning av piratkopierad programvara. Men DMCA förbjuder nu strängt att kringgå tekniska åtgärder som kontrollerar tillgången till upphovsrättsskyddade verk, vilket Nintendo hävdar att Yuzu gjorde.

Utvecklaren av Yuzu kunde ha hävdat att Yuzu hade icke-kränkande användningsområden, som att köra hembryggprogram eller använda lagligt köpta spel, men han kan ha haft svårt att bevisa att dessa användningar var betydande eller vanliga bland Yuzu-användare. Nintendo hävdade att den stora majoriteten av Yuzu-användare använde den för att spela nedladdade piratkopierade spel och att Yuzu inte hade något annat syfte eller nytta.

byta hack fixbyta hack fix
Krediter: 123RF

Det är oklart om domen kommer att påverka andra Switch-emulatorer, som Ryujinx, som hittills undvikit alla rättsliga åtgärder från Nintendo. Ryujinx-utvecklare har inte kommenterat rättegången eller förlikningen, och det är oklart om de använder samma eller olika metoder för att efterlikna Switch-spel.

Vissa emulatorutvecklare tror att Nintendo är mindre benägna att satsa på emulatorer av äldre konsoler som inte längre är i produktion eller efterfrågas, men Nintendo har visat att de är villiga att stämma alla emulatorer som de ser som ett hot mot sin verksamhet. För några månader sedan var det den berömda Dophin-emulatorn för GameCube- och Wii-spel som kvävdes i sin linda precis innan den släpptes på Steam.

Förlikningen väcker också frågor om bevarandet och tillgängligheten av videospel, särskilt de som är exklusiva för vissa plattformar eller regioner. Emulering kan tillåta spelare att uppleva spel som de annars kanske inte skulle kunna spelat, på grund av hårdvarubegränsningar, tillgänglighets- eller kompatibilitetsproblem, och till och med förbättra grafiken i vissa titlar.

Emellertid utgör emulering också ett hot mot spelindustrin, eftersom det kan uppmuntra piratkopiering och undergräver spelutvecklarnas och utgivares försäljning och vinster. Även om jättar som PlayStation inte längre kan generera tillräckligt med vinster, emulering hjälper inte situationen för vissa studior, som har sagt upp efter varandra de senaste månaderna. Det återstår nu att se om Nintendo igen kommer att attackera andra emulatorer, som det har gjort flera gånger tidigare, men vi kommer självklart att hålla er informerade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *