NASA vill skicka en högpresterande Nikon-kamera till månen, här är anledningen

NASA har precis tecknat ett partnerskap med företaget som specialiserar sig på fotografering Nikon för att skicka en av sina kameror till vår naturliga satellit: Månen. Detta uppdrag borde vara ganska viktigt för utvecklingen av framtida rymdutforskningar.

Månen är en fascinerande och utmanande plats att utforska, och NASA vill dokumentera varje ögonblick av sina kommande Artemis-uppdrag, som syftar till att landa människor på månens sydpol för första gången. För att göra detta samarbetade NASA med Nikon, en av världens största kameratillverkare, för att skapa en bärbar kamera som kan överleva och fånga månens hårda miljö.

Enheten, kallas HULC (Handheld Universal Lunar Camera), är baserad på Nikon Z9, en spegellös kamera som erbjuder hög prestanda och bildkvalitet. HULC är dock ingen vanlig Nikon Z9. Den har modifierats och anpassats av NASA-ingenjörer för att möta de specifika behoven och utmaningarna med månutforskning.

Läs också – NASA vill installera en riktig hiss på månen, här är varför

NASA och Nikon designar en unik kamera designad för rymdutforskning

En av de största utmaningarna är den extrema temperaturvariationen på månen, som kan variera från -173°C till 127°C. För att skydda kameran från dessa temperaturer, såväl som damm och strålning, är HULC insvept i en termisk filt designad av NASA. Denna täckning hjälper också till att minska kamerans vikt och strömförbrukning, två viktiga faktorer för rymduppdrag.

Ljusförhållandena på månen utgör en annan utmaning: de kan vara mycket mörka eller mycket ljusa, beroende på plats och tid. Vissa områden på månens sydpol får aldrig direkt solljus, medan andra utsätts för intensiv solstrålning. För att klara dessa förhållanden, HULC har avancerade funktioner för svagt ljus, såväl som Nikkor-objektiv som kan rymma olika brännvidder och bländare.

Kameran har även en sökare och videoinspelningsfunktion, vilket gör att astronauter kan ta bilder och filma med samma enhet. HULC har också ett unikt handtag designat för astronauter som kommer att bära den nya rymddräktens tjocka handskar under sina månvandringar. Greppet har modifierade knappar som är lättare att trycka på och kontrollera, samt en rem som fäster kameran vid astronautens handled. Handtaget har också en QR-kod som kan skannas av kameran för att identifiera användaren och uppdraget.

HULC kommer att bli den första spegellösa kameran på månen

HULC är ett samarbete mellan NASA och Nikon, som har en lång historia av att arbeta tillsammans inom rymdfotografering. Nikon har levererat kameror och objektiv till NASA sedan 1970-talet, och många av dess produkter har använts ombord på rymdfärjan och den internationella rymdstationen.

HULC blir därmed den första bärbara spegellösa kameran som kommer att användas på månen, och den kommer att ge ett nytt perspektiv och insikt i månens miljö och utforskning. Kameran kommer att användas för vetenskaplig forskning, samt för att dokumentera astronauters aktiviteter och upplevelser på Månen. Hon kommer också att tillåta astronauter att kommunicera med jorden och dela sina upptäckter och prestationer med allmänheten.

HULC:n bör vara redo att användas används för Artemis 3-uppdraget, planerat att lanseras i september 2026. Innan dess kommer kameran att genomgå rigorösa tester och utvärderingar på jorden och på den internationella rymdstationen. Kameran kommer också att användas under Joint Extravehicular Activities and Human Mobility Surface Test Team Field Test #5 i Arizona, som kommer att simulera operationer och scenarier på månens yta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *