Microsoft kunde döda exklusiva konsoler genom att släppa sina största spel på PS5

Enligt flera källor planerar Microsoft att släppa flera av sina exklusiva Xbox-produkter på PS5 i slutet av året. Vi pratar särskilt om Starfield, Indiana Jones and the Great Circle och HiFi Rush. Om dessa rykten stämmer skulle det vara en riktig jordbävning i branschen, som hittills varit väldigt fäst vid sina exklusiva erbjudanden.

Starfield läckagedukStarfield läckageduk
Krediter: Bethesda

År 2024 verkar Microsoft vara fast beslutet att skaka upp gamla vanor i videospelsindustrin. Efter sitt historiska övertagande av Activision-Blizzard vill företaget nu ta itu med fysiska spel. Men det kan gå längre. Enligt flera rykten är det själva konceptet med exklusiva som skulle vara i siktet på Redmond-företaget.

I flera år har Sony, Nintendo och Microsoft haft för vana att släppa vissa spel endast på sina respektive konsoler. Strategin kunde inte vara enklare: genom att släppa kritikerrosade och populärt hyllade spel på en enda konsol ökar försäljningen av de sistnämnda – och underblåser ett koncept som genererat mycket bläck de senaste åren: krigskonsoler.

Om samma ämne – Xbox Game Pass: katalogen för januari 2024 är komplett med några fantastiska guldkorn

Microsoft kan snart släppa sina största kassetter på PS5

Mycket närvarande (och bullrigt) i början av 2010-talet har detta koncept försvunnit något de senaste åren, delvis tack vare Microsofts allestädes närvarande diskurs om dess önskan att ta ut sina spel till så många spelare som möjligt. Det är därför möjligt att företaget snart tar nästa steg. Faktum är att flera medier nu hävdar att några av de största Xbox-exklusiverna snart inte längre kommer att kunna utses som sådana.

Allt började på XboxEra-sajten, som i går bekräftade att Starfield kunde släppas i år på PS5. Om så är fallet är det varken mer eller mindre än en liten revolution. Trots sin blandade kritiska framgång är Starfield utan tvekan det största Xbox-spelet 2023, vilket har varit en hit för Game Pass och grenens ekonomiska resultat. Enligt XboxEra skulle PS5-släppet ske efter lanseringen av den första DLC.

Men det stannar inte där. Enligt The Verge kommer Indiana Jones and the Great Circle att ha rätt till samma behandling till nästa år. Även här är det här nästa stora kassett från Bethesda, alltså från Xbox-studios. Slutligen, på Windows Central, hittar vi liknande ekon om Sea of ​​​​Thieves. Observera också att för några dagar sedan avslöjade datautvinning av HiFi Rush, ett av de mest populära oberoende spelen 2023 på Xbox, flera ledtrådar om en kommande release på PS5 och Nintendo Switch.

indiana jones stora cirkelindiana jones stora cirkel
Kredit: Microsoft

Varför Microsoft skulle vilja avsluta Xbox exklusiva

Kort sagt, ryktena börjar hopa sig, speciellt eftersom de kommer mer eller mindre samtidigt. Tillräckligt för att seriöst överväga möjligheten att Microsoft helt enkelt kommer att sätta stopp för sin exklusivitetsstrategi. Men vad är poängen för utgivaren att göra utan en av de viktigaste försäljningsargumenten för Xbox Series X? I själva verket kan flera skäl förklara denna vändning.

För det första skulle det senare vara en fortsättning på Microsofts budskap: att ge videospel till så många spelare som möjligt. Den här nya strategin skulle förstärka Microsofts “good guy”-image i branschen, vilket inte kommer att skada den efter att ha sagt upp 1 900 personer från sin speldivision i början av 2024. Det är tydligt. Internt skulle intresset vara lika radikalt som det är uppenbart: att öka försäljningen av Xbox Studios-spel.

Om Microsoft aldrig har varit den största säljaren av konsoler, har den senaste generationen bara förstärkt denna klyfta. Det finns därför bara ett steg att ta innan man jämför Microsoft med Sega, som drog sig ur konsolmarknaden efter att Dreamcast misslyckades med att bli en “enkel” utgivare. Det är fortfarande alldeles för tidigt att säga att detta är Microsofts verkliga plan. En sak är dock säker: strategin är inte meningslös.

Trots allt skulle Microsoft kunna komma närmare Sonys strategi, som består av att släppa sina premiumspel endast på PS5, speciellt inte dag ett i PlayStation Plus (till skillnad från Xbox Game Pass) innan de erbjuder en PC-port. Spelare kommer därför alltid att ha en anledning att köpa en Xbox eller ett Game Pass-abonnemang – för att snabbt spela stora släpp – och Microsoft skulle säkerställa bättre försäljning tack vare multiplattform. Kom ihåg att Microsoft redan vill lansera sitt Game Pass på Nintendo Switch. Vid det här laget är allt möjligt. Till och med slutet på konsolkrigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *