Microsoft avslutar Android-appar på PC

Android-emulatorer för Microsoft Windows kan snart bli populära igen eftersom företaget just tillkännagav stängningen av Windows Subsystem för Android, en modul som låter användare köra Android-appar som inbyggda program.

Microsoft har tyst meddelat att de kommer att sluta stödja Windows Subsystem for Android (WSA), funktionen som låter Windows 11-användare köra Android-appar på sin PC.

Företaget har uppdaterat sin dokumentationssida för att indikera det WSA kommer inte längre att stödjas efter den 5 mars 2025och att Amazon App Store-applikationen, som är nödvändig för att installera och använda WSA, kommer att tas bort från Microsoft Store senast den 6 mars 2024. Användare som har WSA installerat kommer fortfarande att kunna använda det efter att supporten upphör, men de måste ladda ner Amazon App Store-appen från en separat länk. ” Vi räknar inte med någon omedelbar påverkan på din förmåga att komma åt appar mellan mars 2024 och mars 2025, men med tiden kanske vissa appar inte fungerar korrekt », varnar Microsoft.

Vad är Windows Subsystem for Android (WSA) på Windows?

WSA var en av de mest efterlängtade funktionerna i Windows 11 när det presenterades 2021. Det lovade att ta med Androids stora bibliotek av appar till Windows-plattformen, så att användarna kan njuta av spel och mjukvara endast för mobila enheter på sin dator. Den här funktionen visade sig dock vara en besvikelse av många anledningar.

För det första stödde WSA bara appar tillgängliga på Amazon App Store, som har ett mycket mindre urval och lägre kvalitet än Google Play Store.. Användare som ville använda andra applikationer var tvungna att tillgripa sidladdningsom inte stöddes officiellt och kan orsaka kompatibilitetsproblem.

Till exempel förlitar sig många appar på Google Play Services, som inte är tillgängliga på Windows Subsystem för Android. Användare som ville använda Gmail-appen, till exempel, var tvungna att ta till en lösning som kanske fungerar eller inte.

Dessutom påverkades WSA av prestanda- och stabilitetsproblem, var långsam att starta och ibland inte körde applikationer korrekt. Ännu värre, det var inte ovanligt att vissa program kraschade upprepade gånger.

Observera också att de flesta av de applikationer som användare vill köra på sin PC redan finns tillgängliga på Microsoft Store eller på webben. Användare som vill komma åt TikTok eller Facebook, till exempel, kan helt enkelt använda sin webbläsare eller inbyggda Windows-appar.

Slutligen var WSA inte ett bra alternativ för spel. Android-spelen som användare kunde köra på WSA var underlägsna Windows-spel när det gäller grafik och spel. Dessutom saknades många populära spel från Amazon App Store, och vissa spel krävde Google Play-tjänster för att fungera korrekt.

Läs också – De 10 bästa Android-emulatorerna på PC och Mac

Emulatorer kan göra comeback på Windows

Det enda scenariot där WSA kan vara användbart är för utvecklare som vill testa sina Android-appar på sin PC. Men även då finns det ett bättre alternativ: Googles Android Studio, som låter utvecklare skapa och köra Android-appar på sin dator med hjälp av en emulator.

Innan Microsoft släppte WSA för Windows som svar på macOS stöd för iOS-appar, kunde Windows-användare välja från en blomstrande gemenskap avAndroid-emulatorer som BlueStacks och Android Studio. Även om återkomsten av dessa program är nästan säker, hoppas man att Microsoft kommer att flytta ansvaret till Windows-communityt genom att göra WSA helt öppen källkod och tillåta att applikationer lätt kan laddas på sidan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *