Hur öppnar man ett HEIC-foto och konverterar det till JPG eller PNG?

En vän skickar ett foto till dig i HEIC-format och du kan tyvärr inte se det? Du behöver inte ringa en marabout eller byta telefon. Läs denna handledning och du kommer att veta allt om HEIC.

hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Genom att importera en foto HEIC från din iPhone eller iPad till din Windows PC, du kanske har märkt att din dator inte kunde läsa den. Det är inte en fråga om PC/Mac-kompatibilitet, det är bara att detta bildformat är exotiskt för din dator. På din senaste Mac (High Sierra och senare) känns HEIC perfekt igen av macOS. Få inte panik, det är ändå möjligtvisa en HEIC-bild på Windows och konvertera den i andra format som JPG eller PNG.

Vad är en HEIC/HEIF-fil?

HEIC (för High Efficiency Image Codec) är standardbildformatet för iPhone och iPad. Det dök upp med lanseringen av iPhone 7 (med A9-chip) och iOS 11 i september 2016. Tvärtemot vad man skulle kunna tro, HEIC-tekniken uppfanns inte av Apple. Det är ett verk av den oberoende MPEG-gruppen (Moving Picture Experts Group), som vi redan är skyldiga de berömda MPEG-videokodekarna. Denna internationella expertgrupp utvecklade HEIF-standarden (High-Efficiency Image File format) 2013 och slutförde den först 2015. Med förbättringen av videosensorer var tanken att hitta en codec som förbrukar mindre lagringsutrymme än JPEG, men också av bättre kvalitet. Själva HEIF-bildformatet är i själva verket baserat på utvecklingen av HEVC (High Efficiency Video Coding) videocodec, som ofta är känd under namnet H265 eftersom den är senare än H264 (= MPEG 4). Tanken var att hitta en ersättare för den åldrande JPEG-filen från 1992.

hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Vilka är fördelarna med HEIC?

Till skillnad från JPEG som är en enkel fotocodec (programkodning/avkodning av multimediainformation) är HEIF (och därmed HEIC) också en behållare. Det vill säga det‘det kan samla en eller flera bildfiler, men också ytterligare data.

Denna metadata kan vara EXIF-taggar (information associerad med varje bild som ISO, slutartid), XMP (steg för att redigera en bild som rotation eller mättnad), a alfakanal (för insyn) eller a djupkarta (spelar in ett “utklippt” ansikte i porträttläge). Apple lade till annan metadata speciellt för sin HEIC-standard som filtren.

hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Det är tack vare HEIF som det fortfarande är möjligt hitta ett originalfoto på iPhone/iPad, trots storleksändring, emojis och annan retusch. Verkligen, alla ändringar i en HEIC/HEIF-fil är oförstörande, enligt datorjargong. Det är med andra ord alltid möjligt att återgå till originalfotot trots ytterligare beskärning eller redigering. En fil som är osynlig för våra ögon (och som finns i HEIC-filen) bevarar de olika redigeringsstegen och applicerar dem i realtid på den ursprungliga bildfilen, lite som ett gigantiskt Photoshop-lager. Detta är en viktig fördel jämfört med JPEG eftersom bildkvaliteten försämras när du redigerar.

Dessutom är HEIF en behållare som kan samla flera bilder. HDR, GIF-sekvenser eller bildserier tagna på iPhone/iPad är alltså resultatet av HEIC.hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Slutligen erbjuder HEIC bättre komprimering än JPEG. Apple meddelar att dess HEIC-codec minskar storleken på en JPEG-fil med 50 % för likvärdig eller bättre kvalitet. En JPEG-bild är i själva verket kodad på 8 bitar medan HEIC tillåter kodning på 16 bitar (därför fler nyanser i mörka och ljusa toner). Nackdelen med denna nya codec är att den kräver mer datorkraft.

Som standard inte heller Windows 10 eller Windows 11 kan inte läsa detta format exotisk fil. I Windows File Explorer eller Photos app kommer HEIC-filer inte att kännas igen och oläsbara. Det är därför nödvändigt attinstallera en liten programvara så att din HEIC-fil accepteras av Windows, i synnerhet i dess filutforskare. Oroa dig inte, du behöver inte ta ut ditt kreditkort. Det finns gott om HEIC-appar (vanligtvis betalda), men Microsoft erbjuder en gratis.hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Den bär det söta namnet ” HEIF bildtillägg » [  ]. Klicka sedan på “Hämta” från den dedikerade sidan på webben (som omdirigerar dig till Windows Store) eller ange “HEIF Image Extensions” i sökfältet i Windows Store. Programmet på 1,52 MB installerar och dina bilder är sedan synliga i filutforskaren samt i den inbyggda appen Foton. Om du har uppdaterat din version av Windows 10 (version 1803 och högre), kommer HEIC/HEIF-filer att läsas korrekt av ditt operativsystem.

HEIC är ett format fullt av fördelar, men som fortfarande används lite av ett stort antal program (Office-paketet, vissa redigeringsprogram, etc.) eller webbtjänster (WordPress, etc.). Vi rekommenderar dig därför att konvertera den till JPEG eller PNG för enklare hantering. När du har installerat “HEIF Image Extensions”, applikationen Bildervisningsprogrammet som är installerat som standard i Windows, kan öppna men också spara en HEIC-fil i JPEG, men även i PNG, TIF, BMP, GIF, etc.

Förutom, Måla, det grundläggande Windows-bildredigeringsprogrammet, kan också öppna och konvertera en HEIC/HEIF-fil. Photos eller Paint är dock begränsade för bildkonvertering eftersom de inte kan bearbeta batcher.

hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

För att utföra batchkonverteringar av HEIC/HEIF-bilder är det därför att föredra att vända sig till specialiserad programvara. Flera appar (gratis och betalda) är tillgängliga för konvertering:

CopyTrans är särskilt lätt att använda. När du har installerat programmet öppnar du filutforskaren och högerklickar sedan på HEIC-foton som ska konverteras. En meny öppnas och erbjuder sedan “Konvertera till JPEG med CopyTrans”. Validera med ett vänsterklick. Foton konverteras till JPEG i samma mapp. Original HEIC-filer raderas inte.

hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Vilka applikationer kan öppna en HEIC/HEIF-fil?

Nya fotoredigeringsapplikationer kan öppna (och konvertera) HEIC-filer. Vi noterar alltså de betalande tenorerna som Photoshop Eller Affinitetsfotomen också programvara med öppen källkod som GIMP (sedan version 2.10) eller Krita.

hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Vilka webbtjänster används för att konvertera HEIC/HEIF-fil till JPEG?

Om du bara behöver filer ibland kan det räcka med en webbtjänst. Till skillnad från en app finns det inget behov av att installera en körbar fil (ibland förbjudet på vissa stationära datorer). Endast en ny webbläsare krävs. Liksom alla filer som skickas på en webbplattform är den potentiellt hackbar och tillgänglig för människor med dåliga avsikter. Vi rekommenderar därför inte att använda en molnkonverteringstjänst för professionella (känsliga data) eller intima bilder.

Lista över onlineomvandlare (cloud computing) HEIC > JPEG:

montage-moln_heicmontage-moln_heic

Som standard spelas foton och videor in i HEIC. För bättre portabilitet av din data kan det vara lämpligare att ändra dina inställningar. Gå bara in inställningar > Kamera > Formatkolla sedan Mest kompatibla. Från och med då kommer foton att sparas i JPEG och videor i MOV (med MP4-codec). Kom ihåg att skärmdumpar inte påverkas eftersom de hålls i PNG-format.

hur man konverterar foto HEIChur man konverterar foto HEIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *