hur man slutar exponera din IP-adress under samtal?

Du kan nu ringa ljud- och videosamtal på X (tidigare Twitter). Som standard använder dessa samtal en peer-to-peer-anslutning som på WhatsApp. Denna typ av anslutning medför en risk: att din IP-adress och i förlängningen avslöjas annan känslig information. Vi berättar hur du undviker detta.

WhatsApp-samtalWhatsApp-samtal

I en av dess senaste utvecklingar introducerade det sociala nätverket X ljud- och videosamtal. Om du är en vanlig användare av Elon Musks leksak kan du nu ha telefonsamtal med dina kontakter direkt från applikationen.

Detta är inte en särskilt naturlig egenskap för den här typen av sociala nätverk, men om du råkar använda det, var medveten om att det innebär ett visst antal risker. För det första, samtal på X är inte krypterade från ända till ändatill skillnad från vad WhatsApp har erbjudit i flera år nu, trots de tvivel som kan finnas kvar.

Men en sak är säker: båda applikationerna använder en viss typ av anslutning mellan användare. Detta är peer-to-peer-anslutningen den största risken är att exponera din IP-adress.

Alla användare med relativt enkel kunskap skulle kunna använda det för att hämta information om dig, som t.ex din geografiska plats, din internetleverantör och andra känsliga uppgifter.

Peer-to-peer-samtal: vad betyder det?

Det är en typ av bindning som tillåter användare att kommunicera direkt utan att gå via en mellanliggande server. Med andra ord, varje enhet i ett nätverk peer-to-peer (på engelska peer-to-peer eller P2P) är både klient och server. Detta är en typ av anslutning som fans av fildelning, i det här fallet torrent-typ nedladdningar, är bekanta med.

Vanligtvis, när du skickar meddelanden via en meddelandeapp, passerar dessa meddelanden genom en mellanliggande server innan de når mottagaren. När det kommer till samtal använder de flesta applikationer som WhatsApp och X (Twitter) en direkt P2P-anslutning. Denna metod har fördelen att erbjuda samtal av högre kvalitetmed mindre märkbara latenser.

Den andra sidan av myntet är de konsekvenser som vi presenterade för dig ovan. Risken är ännu större om du inte blockerar oönskade samtal, det vill säga de från okända personer.

Hur skyddar du din IP-adress när du ringer på X och WhatsApp?

Metod 1: Inaktivera peer-to-peer-samtal

För användare som är särskilt noga med frågor om integritet och skydd av personuppgifter, låter WhatsApp och X dig skydda din IP-adress under samtal. Inaktivera bara P2P. När du gör det kommer dina samtal att vidarebefordras via mellanliggande servrar, som automatiskt skyddar din IP-adress.

På Whatsapp:

  • Tryck på de tre prickarna längst upp, höger tryck sedan på inställningar om du använder Android. På iPhone, tryck hårt inställningar i det nedre högra hörnet av WhatsApp-gränssnittet.
  • Gå till Sekretess tryck sedan på avancerade inställningar helt nere.
  • Aktivera alternativet Skydda IP-adressen under samtal.

WhatsApp: hur du skyddar din IP-adress vid samtalWhatsApp: hur du skyddar din IP-adress vid samtal

På X (Twitter):

  • Tryck på din profilbild uppe till vänster.
  • Välj Inställningar och sekretess Sedan Sekretess och säkerhet.
  • Gå till privata meddelanden.
  • Mot botten, aktivera alternativet Förbättrad samtalssekretess.
  • Observera att du på samma sida kan välja vem som kan ringa dig eller inte.

X (Twitter): skydda din IP under samtalX (Twitter): skydda din IP under samtal

Metod 2: Använd ett VPN

Om du vill skydda din IP-adress samtidigt som du fortfarande kan ringa peer-to-peer-samtal är den andra metoden att använda ett VPN. Anteckna det även om WhatsApp är krypterad från ända till ända, skyddar detta inte din IP-adress som förblir tillgänglig i en direkt anslutning under samtal.

Genom att använda en trovärdig VPN som NordVPN lägger du till ett andra lager av skydd. Dessutom låter den här typen av applikationer dig använda en lånad IP-adress på Internet. Din riktiga adress är därmed skyddad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *