Hur man minskar storleken och vikten på en bild

Det finns flera anledningar till varför du kanske vill minska storleken eller vikten på en bild. Kanske vill du skicka den via e-post, men vikten överstiger den tillåtna gränsen. Vi visar dig hur du komprimerar en bild för att få ner den till en rimlig storlek.

Hur minskar man storleken och vikten på en bild?Hur minskar man storleken och vikten på en bild?

Bilder i JPEG-format tenderar att bli större och större. De kameror och smartphones som de fångas med har faktiskt allt högre upplösningar. Detta märks därför på storleken och logiskt på bildernas vikt. I och för sig är det inte så illa.

Speciellt när det gäller att skriva ut dem till ett fotoalbum eller integrera dem i en ram att hänga på väggen. Men när det kommer till att dela dem via e-post eller skicka dem via vissa onlinetjänster blir det komplicerat. Vissa meddelande- och e-posttjänster har faktiskt en definierad gräns för vikten av bilder.

Läs också > Så här extraherar du en bild från en PDF-fil på Windows

Man måste vara listig för att kunna skicka dem. För att minska storleken på en bild har du två alternativ: minska dess storlek (definition) eller komprimera den utan att ändra definitionen.

Hur minskar man storleken på en bild?

För att minska storleken på en bild är den enklaste lösningen att använda fotoredigeringsprogram som Paint eller Photos (Windows), Gimp eller Photoshop. Innan du börjar, kom ihåg detta tips: förminska en kopia av originalbildenför att lämna den som den är om du behöver den för annan användning.

Så öppna kopian av din bild i ditt fotoredigeringsprogram och leta efter funktionen i menyn Bildstorlek Eller Ändra storlek. Definiera de nya måtten, kom ihåg att markera alternativet Behåll proportionerna eller något annat liknande namn.

Att till exempel gå från en upplösning på 4160 x 3120 pixlar till 1280 x 960 pixlar kommer att minska bildens vikt avsevärt. Låt oss nu ta ett konkret exempel med applikationen Foton som är integrerad i Windows 10 och Windows 11.

  • Högerklicka på bilden i fråga > Öppna med > Foton
  • Väl i Foton klickar du på bilden för att visa den lilla menyn högst upp
  • Längst till höger klickar du på de tre horisontella prickarna och klickar sedan på Ändra storlek

Ändra storlek med fotonÄndra storlek med foton

  • Välj i nästa fönster Ställ in anpassade mått
  • Ställ in önskad bredd samtidigt som du håller ned tillvalsrutan Behåll proportionerna kontrollerade.

Ställ in en ny storlekStäll in en ny storlek

  • Klicka på Spara en kopia och välj en destinationsplats.

Hur minskar man vikten på en bild utan att ändra storleken?

I vissa fall kanske du vill behålla bildens ursprungliga storlek samtidigt som du vill minska dess vikt. Det är fullt möjligt och vi kommer att göra det med en onlinelösning. Denna metod fungerar därför på en smartphone eller på en PC med hjälp av en webbläsare.

  • Gå till webbplatsen https://www.imagecompressor.com/en/
  • Klicka på Välj en bild och ladda bilden vars vikt du vill minska
  • Justera bildkvaliteten genom att dra reglaget längst ner på sidan. I vårt fall valde vi 70 % kvalitet.

Minska kvaliteten på en bildMinska kvaliteten på en bild

  • Vid 70 % gick bilden från 91 KB till 46 KB, vilket motsvarar en 50 % minskning av dess ursprungliga vikt.

Vi är i slutet av denna handledning. Du vet nu hur du effektivt minskar vikten på en bild genom att justera dess storlek. Och för att gå längre är det möjligt att sänka dess kvalitet för att ytterligare minska vikten med eller utan modifiering av dimensionerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *