hur man återställer systemet utan att förlora alla dina filer

Om din Windows 11-dator verkar sakta ner kan en fullständig återställning av operativsystemet vara lösningen. Lyckligtvis kommer Windows 11 med en inbyggd funktion som gör att du snabbt kan återställa systemet utan att behöva ytterligare programvara, och du kan till och med välja att behålla dina data.

Kredit: 123RF

Om din dator är igång Windows 11 verkar inte längre lika smidigt som tidigare, kanske är detta ett tecken på att det behöver en bra rengöring. Mellan applikationer som ackumuleras, filer som tar upp utrymme och de olika inställningarna för viss programvara, kan ditt operativsystem förlora prestanda och effektivitet. För att åtgärda, Den enklaste lösningen är att återställa Windows 11.

Få inte panik, det betyder inte att du kommer att förlora allt. Windows 11, och även Windows 10 innan det, har en funktion som låter dig återställa systemet till nytt skick på bara några minuter. Applikationer och deras inställningar raderas, men dina personliga filer bevaras. Och du behöver inte ett USB-minne eller DVD för att komma igång. Allt görs från OS, utan externt stöd.

Säkerhetskopiera dina data innan någon återställning, för säkerhets skull

Innan du börjar är det alltid det Rekommenderas att säkerhetskopiera dina viktigaste filer ifall något går fel. Vi har aldrig haft problem med proceduren som vi kommer att beskriva för dig, som vi har testat på dussintals datorer sedan lanseringen av Windows 11. Om du har mycket värdefulla filer bör du vara försiktig. Att säkerhetskopiera dina data är väldigt enkelt. De finns normalt i mapparna Dokument, Bilder, Musik, Video, Nedladdningar, etc. Du behöver bara kopiera dem till ett annat medium än C:, disken som Windows är installerat på.

Du kan också spara dem till molnlagring som OneDrive eller Google Drive, som är mycket praktiska. Microsofts erbjuder 5 GB lagringsutrymme, medan Googles ger dig 15 GB utan extra kostnad. Du kan också konsultera vår guide till de bästa molntjänsterna för att säkerhetskopiera din data. Annars kan du alltid använda externa media som en hårddisk eller USB-minne.

Glöm inte heller att spara historiken och lösenorden för din webbläsare Firefox, Chrome, Edge eller Opera. De erbjuder dig alla möjligheten att spara dina data och preferenser. Återigen, det är väldigt enkelt: logga bara in på ditt webbläsarkonto (eller skapa ett om du inte redan har gjort det), så säkerhetskopieras allt automatiskt till molnet och du kan hitta dem senare.

HUR MAN OMINSTALLERAR WINDOWS 11 UTAN ATT RADERA DINA PERSONUPPGIFTER

Nu när du har säkerhetskopierat dina data som en försiktighetsåtgärd, förklarar vi hur du återställer Windows 11 utan att förlora dina personliga filer. Följ följande procedur:

 • Klicka på knappen Komma igång av Windows 11 till vänster om aktivitetsfältet, längst ner på skärmen.

 • Skriv ” inställningar » i sökfältet som visas och klicka sedan på programmet med samma namn som visas i resultaten. Observera att du också kan gå direkt till den här sidan med ett enkelt kortkommando: [Windows] + [I].

 • Leta upp avsnittet Windows uppdatering längst ner till vänster och klicka på den. Gå sedan till Avancerade alternativ.

 • Välj sedan ÅterhämtningNedan Ytterligare alternativ.

 • I avsnittet Återställningsalternativ, hittar du knappen Återställ denna PC. Klicka på det.

 • Windows 11 öppnar sedan ett nytt fönster där två val erbjuds: Behåll mina filerEller Radera allt. Här, om du inte vill förlora din data, klicka på det första alternativet. Endast dina appar och inställningar kommer att återställas, men du kommer att behålla dina filer.

 • Du har nu två alternativ att välja mellan igen. För det första, Molnuppladdning, vilket innebär att du kommer att installera om Windows 11 med den senaste versionen tillgänglig online. Annars kan du välja en Lokal vidarebosättning. Den senare kommer att använda samma version som redan är installerad på din PC, men den kan vara föråldrad om du inte har uppdaterat på länge. Vi råder dig därför att välja Molnuppladdning.

 • En ny sida visas för att varna dig om proceduren. Klicka på Följande.
 • Klicka slutligen Återställa i det nya fönstret som öppnas efter några sekunders laddning.

 • Din dator kommer sedan att starta om så att systemet återställs. Procedurens varaktighet varierar och beror på din dators kraft, men också på din internetanslutning. När datorn har startat om är allt du behöver göra att logga in som du brukar.
 • Du bör kunna se dina personliga dokument iUtforskaren. Observera också att Windows 11 bör visa en helt ny ikon på skrivbordet, som heter Raderade appar. Som namnet antyder listar detta all programvara som raderades från din dator under systemåterställningen, användbart för att snabbt kunna installera om några.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *