Hur man ansöker om nytt körkort i bankkortsformat

För några veckor sedan fick vi reda på invaliditetsdatumet för körkortet i rosa bokformat. Den senare måste ersättas av den nya generationen, i bankkortsformat, senast den 19 januari 2033. Vi förklarar hur man gör förfrågan.

körkortskortkörkortskort

Ett nytt körkort har funnits i omlopp i flera år. Istället för den gamla goda rosa anteckningsboken, skapad 1922, erbjuds nya licensinnehavare ett dokument som är lika stort som ett bankkort. Förutom att den är kompakt – och lättare att förvara i plånboken – är den utrustad med ett chip, vilket avsevärt underlättar användningen.

Regeringen avser också att överföra fransmännen till denna nya generations körkort. Än så länge finns det ingen skyldighet att byta, men på lång sikt får vi resignera med att ta farväl av det lilla rosa pappret. Deadline tillkännagavs i slutet av sommaren: den kommer att försvinna definitivt den 19 januari 2033.

Om samma ämne — Körkort: små hastighetsöverträdelser ger inte längre upphov till poängavdrag från 2024

Varför byta till det nya körkortet

Med tanke på detta ganska avlägset datum undrar du förmodligen varför ansöka om ett nytt körkort. Dessutom kan du för närvarande endast ansöka om en om din nuvarande licens har förlorats eller skadats. Med det sagt har den chippade licensen många fördelar jämfört med sin motsvarighet.

Till att börja med, som markerats ovan, har den ett chip såväl som en streckkod. Tack vare dessa två element kan dess innehavare enkelt kontrollera antalet poäng han har kvar genom att gå till denna adress. Dessutom, låt oss inte glömma att regeringen och i allmänhet tillverkare arbetar hårt för att digitalisera detta lilla dokument på våra smartphones, vilket bara kommer att vara möjligt med chippet i fråga.

Om samma ämne — Körkortet blir 100 % digitalt 2024, slutet på rosa papper?

Observera slutligen att försenade utsätts för böter om de fortfarande inte har ansökt om sitt nya körkort efter januari 2033. Beloppet av detta kommer att uppgå till 11 euro och kan klättra upp till 38 euro beroende på fallet. Dessutom lider det nya körkortet av endast ett verkligt fel jämfört med dess motsvarighet: dess giltighetstid. Liksom identitetskortet kommer det att behöva förnyas vart 15:e år, där det rosa papperet gällde livet ut.

körkortkörkort

Hur man ansöker om nytt körkort

Som vi redan har förklarat finns det för närvarande bara två sätt att få det nya körkortet: genom att ta provet eller genom att ansöka till prefekturen. Om du redan har ditt körkort måste du därför vända dig till det andra alternativet. Men detta är inte öppet för vem som helst: det är viktigt att ha en bra anledning att ansöka om körkort. Förstå detta om din licens har varit skadad, till och med förlorad eller stulen. Personer som har ändrat civilstånd är också berättigade.

Om du hamnar i denna kategori kan du ta stegen för att få det nya körkortet i bankkortsformat. Först och främst måste du ha flera administrativa dokument i digitalt format, nämligen:

 • Ditt körkort om det är skadat
 • En fotosignatur
 • Ett identitetsbevis
 • Adressbevis som är mindre än 6 månader gammalt
 • Ett uppehållstillstånd om du inte har franskt medborgarskap

När du har alla dessa dokument, här är proceduren att följa för att ansöka om ditt nya körkort:

 • Gå till ANTS webbplats
 • Klicka på Begär uppvisande av ditt körkort
 • Välj alternativet Förlust, stöld, skada, upphörande av giltighet eller ändring av civilstånd
 • Klicka på Starta din process online
 • Identifiera dig med France Connect
 • Klicka på Ny förfrågan sen på Körkort
 • Fyll i formuläret och lägg sedan till dina skannade dokument

Observera att det kostar dig att ta fram ditt nya körkort 25 euro. För närvarande planerar inte inrikesministeriet att helt byta ut rosa papper före 2033.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *