Hur byter man ett tangentbord till AZERTY eller QWERTY under Windows?

Om du av misstag har ändrat konfigurationen av ditt AZERTY-tangentbord till QUERTY eller vice versa och du inte vet hur du ändrar detta, vet att metoden att följa är mycket enkel. Du behöver fortfarande veta det. I denna korta handledning förklarar vi hur du byter tangentbord till QWERTY eller AZERTY under Windows 10 och Windows 11.

växla ett tangentbord till AZERTY eller QWERTYväxla ett tangentbord till AZERTY eller QWERTY

Efter att ha sett hur man lägger accenter på versaler erbjuder vi dig en ny handledning: hur man växlar ett tangentbord till QWERTY eller AZERTY. Du kanske redan har hittat dig själv med en layout av tangenter som vanligtvis inte överensstämmer med dem på ditt tangentbord. På grund av dålig hantering eller helt enkelt efter ett ny datorköp.

🤔Varför ändra språket på ett tangentbord?

QWERTY-tangentbordet är avsett för engelsktalande länder medan AZERTY-tangentbordet är designat för fransktalande länder. Som sagt, skillnaderna mellan dessa två typer av tangentbord kan snabbt bli ganska förvirrande för någon som inte är van vid dem. Det kan vara användbart att veta hur man växlar mellan tangentbordslayouter i många fall.

Till exempel om du måste resa och vill hålla kontakten med dina nära och kära som är kvar i Frankrike, eller som ett led i att etablera ditt arbete utomlands. Det finns många situationer där det är bra att veta hur man växlar ett tangentbord till AZERTY eller QWERTY.

Det andra scenariot, mycket vanligare, är när du av misstag gjorde ett dåligt drag och ditt AZERTY-tangentbord oväntat bytte till QWERTY. Så här är stegen att följa så att du vet hur du lägger saker i rätt ordning.

Använda en kortkommando

Att ändra språkkonfigurationen för ett tangentbord i Windows är väldigt enkelt. En enkel kortkommando räcker. Tryck på tangenterna samtidigt SHIFT + ALT. Om andra språkpaket är installerade på din version av Windows, Genom att upprepa detta kortkommando kan du växla mellan skrivspråk. Du bör då se det valda språket längst ner till höger på skärmen. Till exempel ENG för engelska och FR för franska.

QWERTY AZERTYQWERTY AZERTY

Du kan också snabbt ändra tangentbordslayouten genom att trycka på Windows-tangenten + mellanslagstangenten.

Gå igenom språkinställningar

En annan metod som är lika effektiv men den här gången använder språkinställningarna. På skärmen, nere till höger, till vänster om datum och tid, klicka ENG om tangentbordet för närvarande är på franska, välj ENG i listan för att ändra språket till engelska. Gör samma sak för att byta från ett språk till ett annat.

Du kan också komma åt dessa inställningar på följande sätt: klicka på Windows-knapp sedan på kugghjulet inställningar. Klicka sedan på successivt Tid och språk Sedan Region och språk. I denna meny i avsnittet Språk > Tangentbord, har du möjlighet att välja franska eller engelska. För att bekräfta ditt val, klicka på Ställ in som standardspråk.

Där har du, du vet hur du byter från ett AZERTY-tangentbord till QWERTY och vice versa under Windows. Känner du till andra metoder? Dela dem gärna i kommentarerna.

❓Varför två olika tangentbord?

Om det finns två typer av tangentbord är det ingen slump. QWERTY-layouten som patenterades av dess uppfinnare Christopher Latham Sholes 1878, gjorde det möjligt för basen att undvika kors och tvärs mellan skrivmaskinsstammar. QWERTY-layouten används främst i engelsktalande länder men ibland även i Spanien, Norge, Portugal eller Sverige.

AZERTY-layouten används i fransktalande länder som Frankrike eller Belgien och är bättre lämpad för ord på det franska språket. Om du känner till andra metoder, vänligen meddela oss i kommentarsfältet. Vi kommer att lägga till dem i den här artikeln så att den blir så komplett som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *