Har du för vana att stänga dina ansökningar? Det här kanske inte är en bra idé!

Du kanske tror att när du stänger dina appar sparar du batteri eller ström på din smartphone, men detta kanske inte är rätt beteende att anta. Vi ska förklara det för dig.

AnsökningarAnsökningar
Kredit: 123RF

Många iPhone-användare har för vana att stänga sina bakgrundsappar genom att svepa upp dem från multitaskingskärmen. Om detta låter som du tror du förmodligen att detta kommer att tillåta för att spara batteri, göra telefonen snabbare eller skydda din integritet.

Dock, Detta är en myt som redan har avlivats av Apple och experter. Att stänga bakgrundsappar hjälper inte din iPhone och kan till och med skada den. Smartphones fungerar inte precis som datorer. Även om det rekommenderas att stänga alla onödiga program på en PC för att frigöra RAM eller minska belastningen på processorn, är det inte samma sak på en telefon. Windows 11 lanserade nyligen en mycket praktisk funktion för att hantera dessa applikationer som körs i bakgrunden.

Att stänga dina ansökningar, fel idé

Myten om att stänga appar i bakgrunden går tillbaka till iPhones tidiga dagar, när användare var förvirrade över hur iOS hanterade multitasking. Vissa användare trodde att stänga appar skulle spara batteri eller förbättra prestanda, och denna missuppfattning har spridits på onlineforum och genom mun till mun. Apple har dock aldrig godkänt denna praxis och har gjort det rådde alltid användare att låta iOS hantera sina appar automatiskt.

I verkligheten är de flesta dina bakgrundsapplikationer körs faktiskt inte, utan “fryser” i ett avstängt tillstånd. Din iPhone visar bara en skärmdump av dessa appar när du går till multitasking-skärmen. Att stänga dem frigör inte minne eller resurser, eftersom iOS redan hanterar dem effektivt som standard. Faktum är att stänga dem kan till och med förbruka mer batteri än att lämna dem öppna, eftersom att öppna dem igen kräver mer energi än att återuppta dem från deras frusna tillstånd.

Apple iphone 15 pro max recensionApple iphone 15 pro max recension

Att stänga bakgrundsappar förbättrar inte heller telefonens prestanda, eftersom iOS automatiskt prioriterar appar du använder framför de som väntar i bakgrunden. Att stänga dessa ändrar ingenting, eftersom iOS fortsätter att allokera nödvändiga resurser till appar i förgrunden. Den enda gången du bör överväga att stänga en app är när den slutar svara eller inte fungerar som vanligt.

Din data fortsätter att komma åt din data, även när den är stängd

Dessutom, Att stänga bakgrundsappar hindrar dem inte från att spåra dig eller samla in din data, som en Washington Post-studie indikerade. Appar kan fortfarande komma åt din plats, kontakter, kamera, mikrofon och andra behörigheter även när de är stängda.

Det enda sättet att stoppa dem är att inaktivera deras behörigheter i dina inställningar eller inaktivera funktionen “Background App Refresh”, som styr hur ofta appar kan uppdatera sitt innehåll i bakgrunden.

Att stänga appar i bakgrunden är i slutändan en onödig vana som du bör sluta med. Vi vet, det är komplicerat. Men nu vet du att det inte ger någon fördel för din iPhone och kan till och med skada batteriets livslängd, prestanda och gör ingenting för att skydda din integritet. Sedan Android 13 har Google också valt ett nytt system som inte längre automatiskt stänger dina applikationer i bakgrunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *