Här är GDDR7, det ultrasnabba minnet i nästa Nvidia RTX 5000

GDDR7 är nästa generations ultrasnabba video-RAM, med dubbelt så stor bandbredd som sin föregångare, GDDR6. GDDR7 släpptes nyligen av JEDEC, halvledarstandardkroppen, och så vi har nu en glimt av prestandan för nästa generations grafikkort.

Nvidia RTX 4080 SuperNvidia RTX 4080 Super

Grafikkort har ett eget minne, kallat VRAM, som lagrar och överför den data som behövs för att bearbeta bilder. Ju snabbare och större VRAM, desto mer komplex och realistisk grafik kan grafikkortet hantera. GDDR6 är den mest populära VRAM-standarden för grafikkort sedan 2018, när Nvidia lanserade sina GPU:er i RTX 20-serien baserade på Turing-arkitekturen.

De första RTX 2080 och RTX 2080 Ti GPU:erna med GDDR6 hade minnet klockat till 14 Gbps (14 GT/s), vilket ger 56 GB/s per enhet. Sedan dess har GDDR6 nått hastigheter på upp till 20 Gbps, med 80 GB/s, på AMD:s RX 7900 XTX GPU:er. Nvidia skapade även en snabbare variant av GDDR6, kallad GDDR6X, som började på 19 Gbps på RTX 3080 och nådde 23 Gbps på RTX 4080 Super. Micron, den enda tillverkaren av GDDR6X, betygsätter sina chips till 24 Gbps, med 96 GB/s. Men det är nu upp till GDDR7 att komma fram.

Vad vet vi om nästa GDDR7?

Den nya GDDR7 pressar kuvertet ytterligare, eftersom den kan nå hastigheter på upp till 32 Gbps, med 128 GB/s per enhet. Detta innebär att ett grafikkort med en 256-bitars minnesbuss, vilket är vanligt för avancerade GPU:er, kan ha upp till 1 TB/s minnesbandbredd med GDDR7, jämfört med 512 GB/s med GDDR6. Som jämförelse kan nämnas att ett Radeon RX 7900 XTX-kort, som använder 20 Gbps GDDR6-teknik, har en total minnesbandbredd på 960 GB/s.

Så hur uppnår GDDR7 sådana hastigheter? Svaret ligger i vilken typ av signalering som används, kallad PAM-3 (Pulse Amplitude Modulation, Level 3). Denna nya teknik tillåter att 3 bitar av data överförs varannan klockcykler, med olika spänningsnivåer för att representera olika värden. GDDR6, å andra sidan, använder en enklare teknik som kallas NRZ (Non-Return-to-Zero), som sänder en bit data för varje klockcykel, med hjälp av två spänningsnivåer för att representera 0 och 1. Därför, GDDR7 kan överföra 50 % mer data än GDDR6, med samma frekvens.

samsung gddr7 dramsamsung gddr7 dram
Källa: Samsung

Ännu bättre, GDDR7 har också kapacitet att växla mellan PAM-3 och NRZ, beroende på belastning och energibehov. När maximal prestanda behövs kan GDDR7 använda PAM-3 för att ge den högsta bandbredden. När lägre strömförbrukning önskas, till exempel icke-spel eller kontorsanvändningGDDR7 kan använda NRZ för att minska värme- och strömförbrukningen.

En annan fördel med GDDR7 är att den ökar bittätheten för minnesmoduler. Ett grafikkort med 128-bitars minnesbuss, vilket är vanligt för mellanklass-GPU:er, kan därför ha upp till 32 GB VRAM med GDDR7, jämfört med 16 GB med GDDR6.

Läs också – Samsung förbereder ultrasnabbt och mindre energikrävande DDR5-RAM

Vilka blir de första grafikkorten som använder GDDR7?

GDDR7 är ännu inte redo för massproduktion, och det kommer att ta lite tid för Samsung, Micron och SK Hynix, de stora VRAM-tillverkarna, att öka sin produktion och minska sina kostnader.

Det är svårt att med säkerhet säga vilka grafikkort den nya GDDR7 kommer på, men Nvidia verkar ha ett försprång, eftersom det arbetade nära med Micron på GDDR6X och GDDR7. Nvidia kan använda GDDR7 för sina kommande RTX 5000 GPU: er, baserad på Blackwell-arkitekturen, som förväntas lanseras i slutet av 2024 eller början av 2025.

AMD kan under tiden hålla fast vid GDDR6 för nästa generations GPU:er, baserade på RDNA 4-arkitekturen, planerad att lanseras i mitten av 2024. AMD skulle kunna rikta in sig på konsumentmarknaden, där GDDR6 fortfarande räcker, och reservera GDDR7 för sina avancerade GPU:er som kommer att släppas senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *