Google tar bort tusentals appar från Play Butik, här är anledningen

Google rapporterade nyligen om en massiv aktion mot miljarder innehåll på sina Google Play- och Shopping-tjänster. Denna åtgärd vidtogs i enlighet med Europeiska unionens Digital Services Act (DSA), som kräver att onlineplattformar rapporterar och tar bort olagligt eller skadligt innehåll.

spela butikspela butik
Kredit: Unsplash

Enligt de senaste uppgifterna från EU-kommissionen har Google lämnat in mer än 14,4 miljarder förklaringar till kommissionen sedan lagen om digitala tjänster trädde i kraft i december 2023. Det betyder att Google har begränsat eller tagit bort mer än 14,4 miljarder delar av innehåll på sina tjänster under de senaste tre månaderna.

Som en påminnelse är DSA en ny uppsättning regler som syftar till att skapa en säkrare och mer rättvis onlinemiljö för EU-användare och företag. Det gäller stora onlineplattformar som erbjuder förmedlingstjänster, såsom hosting, överföring eller klassificering av innehåll. DSA kräver särskilt att onlineplattformar vidtar åtgärder för att förhindra spridning av olagligt innehåll. DSA föreskriver böter som kan gå upp till 6 % av plattformens årliga omsättning vid bristande efterlevnad eller upprepade överträdelser.

Läs också – Google följer nya europeiska digitala lagar: här är vad det ändrar för dig

Google tvingas ta bort tusentals produkter från Shopping

Majoriteten av dessa rapporter, mer än 13,5 miljarder, gäller Google Shopping, en tjänst som låter användare jämföra och köpa produkter från olika online-återförsäljare. Google sa att de har tagit bort tusentals produkter och annonsörer från Google Shopping för att ha brutit mot dess villkor, inklusive användning av vilseledande eller olämpliga bilder, text eller kriterier i sina annonser.

Googles skäl för att ta bort produkter eller annonsörer från Google Shopping inkluderar kriterieproblem, bilder med reklamtext eller hinder, produkter med barnförbjudet innehåll och produkter med generiska bilder.

Google Play ButikGoogle Play Butik
Kredit: 123RF

Det är oklart om Googles agerande mot Google Shopping har någon koppling till det antitrustärende som EU-kommissionen inledde mot Google 2017. Kommissionen anklagade Google för att missbruka sin dominerande ställning inom forskningsområdet för att gynna sin egen prisjämförelsetjänst framför sina konkurrenter . Kommissionen ålade Google rekordstora böter på 2,4 miljarder euro, som överklagade till EU-domstolen. Dock, i slutet av 2021 hade domstolen i stort sett bekräftat kommissionens beslut och böterna.

De andra rapporterna, mer än 208 000, gäller Google Playen tjänst som låter användare ladda ner och använda applikationer på sina Android-enheter. Google sa att det har tagit bort tusentals appar från Google Play av olika anledningar, såsom brott mot immateriella rättigheter, förekomst av skadlig programvara eller dålig kvalitet. Google sa att de tog bort de flesta appar från Google Play som svar på meddelanden från rättighetsinnehavare eller myndigheter, i enlighet med artikel 16 i dataskyddslagen, som reglerar en typ av borttagningsmekanism. DMCA för olagligt innehåll.

Vad betyder detta för användare och företag?

Googles rapporter visar att DSA har en betydande inverkan på onlineekosystemet och tillgängligheten av innehåll och tjänster för användare och företag. Användare och företag måste nu tänka på hur de kan se till att deras innehåll eller tjänster inte orättvist eller felaktigt tas bort eller begränsas av onlineplattformar. För sin del börjar även DMA vara effektiv, eftersom Apple nu efter att ha förbjudit Epic Games tvingas ta tillbaka Fortnite till App Store.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *