Fysiskt stöd är motstånd i anime

I en tid då fysiska medier alltmer minskar till förmån för digitala format, lockar försäljningen av DVD-skivor och Blu-rays av anime och manga fortfarande lojala kunder. En kamp för det fysiska stöd som vi är skyldiga till små specialiserade strukturer.

fysisk försäljning av animerad mangasfysisk försäljning av animerad mangas

Vi lär dig inte: fysiska medier minskar år efter år till förmån för digitalt format. Inom videospel har många spelare, oavsett om de är återförsäljningsbutiker eller konsoltillverkare, tydligt visat sin besvikelse över det fysiska.

I oktober 2023, till exempel, nämnde vi i våra kolumner beslutet som tagits av Best Buy, en av de största amerikanska konsumentelektronikkedjorna, att sluta sälja spel och filmer i fysisk version från 2024.

Nedgången i fysiskt utseende ökar från år till år

Den senaste tiden har vi fått en oroande signal från Microsoft. Enligt uppgifter som rapporterats av journalisten Jez Corden har Redmond-företaget stängt sina avdelningar kopplade till marknadsföring av fysiska Xbox-spel. Ytterligare ett steg tagit av den amerikanska jätten mot heldigital, medan en 100 % digital Xbox Series X redan är i pipelinen.

När det gäller den sjunde konsten har tillkomsten av streamingplattformar som Netflix, Disney+ eller Amazon Prime Video markerat uppkomsten av andra skrämmande fenomen för bevarandet av filmverk: livesläpp på plattformar… Och det ren och skära försvinnandet av vissa produktioner . Vi minns till exempel raderingen av ett stort antal Discovery-innehåll på Sonys PlayStation Store i USA av juridiska skäl. Som ett resultat togs användarna av sina filmer och serier, trots att de hade köpt dem för sina pengar.

fysisk försäljning av animerad mangasfysisk försäljning av animerad mangas

Läs även: Försvinnandet av DVD-skivor dödar film

Fysiken är motståndskraftig i anime och manga

Lyckligtvis, och som rapporterats av våra kollegor på The Verge, finns det fortfarande strukturer som kämpar för att bevara det fysiska och för att DVD/Blu-Ray-marknaden ska överleva, särskilt på anime- och mangasidan. Faktum är att märken gillar Funimation, Viz Media eller Discotek arbeta till exempel för att remaster klassisk japansk animation innan de erbjuder dem till försäljning i högkvalitativa fysiska versioner.

Viktigt bevarandearbete som också är skyldigt mycket till postproduktionsföretag som MediaOCD. Enligt dess vd Justin Sevakis har många nischförlag stött på framgång genom att nå ut till små grupper av passionerade fans.

Enligt honom kommer de stora studiorna aldrig att överväga en fysisk release om försäljningsuppskattningarna inte överstiger 50 000 enheter, men “en bra framgång på Blu-Ray-marknaden kommer att röra sig runt 5 000″ med mindre förlag.

Han förföljer: “Vi pratar inte om stora siffror här. Men det är 5 000 personer som verkligen gillade den här animen eller den här serien eller vad som helst. Och eftersom de är entusiastiska över idén att fysiskt äga media som denna, tror jag att det är absolut nödvändigt för oss – människorna som publicerar dessa produkter – att skapa något speciellt och definitivt.” För denna älskare av manga från 70- och 80-talen är hans arbete avgörande för “se till att filmerna är bevarade och inte tillfälliga”. Som en påminnelse 2023, den fysiska videomarknaden representerad i Frankrike 52,3 miljoner euro (-18,9 % jämfört med 2022) för 8,8 miljoner enheter (-16,6%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *