en cyberattack avslöjar data från 43 miljoner fransmän

France Travail, den nya plattformen som ersätter Pôle Emploi, har precis blivit offer för en stor cyberattack. Enligt institutionen kommer personuppgifterna för miljontals människor sannolikt att avslöjas.

Frankrike arbetar hackingFrankrike arbetar hacking
Kredit: Adobe Stock

Uppenbarligen var vågen av cyberattacker mot franska institutioner inte över. Av goda skäl, efter att pro-ryska hackare hackade flera statliga sajter i helgen, har vi precis fått veta att det är France Travails tur att bli offer för en dataangrepp.

Denna nya plattform, som framför allt ersatte Pôle Emploi, har just bekräftat de dåliga nyheterna. Ett varningsmeddelande visas vid ankomst till webbplatsen: “Efter en cyberattack som vi blev offer för med Cap Emploi, kan personlig information om dig avslöjas.” kan vi läsa i ingressen.

Frankrike arbetar hackingFrankrike arbetar hacking

Läs även: Stöld av socialförsäkringsdata – 33 miljoner offer, vilka är farorna och hur du skyddar dig själv

Frankrike Travail offer för en stor cyberattack

I ett officiellt pressmeddelande förklarar France Travail det personuppgifterna för miljontals fransmän har potentiellt avslöjats och riskerar att användas för olagliga ändamål, särskilt som en del av nätfiskekampanjer. Mer exakt, alla “arbetssökande som för närvarande är registrerade hos France Travail, personer som tidigare har registrerats under de senaste 20 åren samt personer som inte har registrerats på listorna över arbetssökande men som har en kandidatplats på francetravail.fr.” är oroad. Enligt institutionen beslagtog hackarna en databas som innehåller personuppgifter från 43 miljoner människor mellan 6 februari och 5 mars 2024.

Konkret kunde piraterna särskilt gripa:

  • för-och efternamn
  • personnummer
  • från födelsedatum
  • av France Travail-identifieraren
  • e-postadresser och postadresser
  • telefonnummer

Sparade bankuppgifter…

Vi kan trösta oss med att veta det bankuppgifter och lösenord påverkas inte enligt de senaste nyheterna. Följaktligen bör det inte finnas några hot om kompensation för arbetssökande eller tillgång till det personliga utrymmet på francetravail.fr. Men, och som nämnts ovan, kommer hackare att kunna använda data som tidigare citerats ställa in telefonbedrägerier, identitetsstöld eller nätfiskekampanjer genom att till exempel presentera sig som anställda på France Travail…

Enligt GDPR, France Travail lämnade omedelbart in ett klagomål till de rättsliga myndigheterna samtidigt som den också skickade ett meddelande till CNIL. Dessutom inleddes en förundersökning av Paris åklagarmyndighet och anförtroddes åt Cybercrime Brigade vid Paris PJ Directorate för följande brott:

  • intrång i automatiserade databehandlingssystem
  • bedräglig insamling av personuppgifter
  • undanhållande av egendom till följd av brott

De som vill kan också lämna in ett klagomål via ett förenklat förfarande på följande adress: https://www.cybermalveillance.gouv.fr/tous-nos-contenus/actualites/violation-de-donnees-personnelles-france-work-form -brev-klagomål-202403

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *