du förstår ingenting om de nya processornamnen? Vi förklarar för dig

Intel Core Ultra markerar starten på en helt ny arkitektur för Intel, och var också en möjlighet för företaget att helt byta namn på sina processorer. Vi kommer därför att förklara för dig hur du hittar dit.

I slutet av förra året, Intel har övergett sin legendariska Core i3, i5 och i7-serie för en helt ny serie processorer: Core Ultra. Chipsen har redan anlänt till ett fåtal datorer i början av 2024, till exempel ASUS Zenbook 14 OLED UX3405 som vi kunde testa.

Men denna förändring i nomenklaturen kan mycket väl vara en källa till förvirring för konsumenterna, särskilt eftersom Intel uppenbarligen inte har hållit namnen på de nya chipsen enkla. Detta är möjligheten för oss att förklara för dig hur fungerar detta nya skratt från Intel?

Intel Core Ultra 5, 7 eller 9… hur hittar man rätt?

Intel har hittills bara lyft på slöjan för nya chips avsedda för bärbara PC-datorer, men de ger oss redan möjlighet att detaljera hur Intels nya nomenklatur fungerar tack vare bilden nedan.

Som du kan se, “Intel Core Ultra” är det nya namnet på processorerna. Detta kan redan vara ganska förvirrande, eftersom “Ultra” i allmänhet syftar på high-end chips, men här hittar vi alla typer av prestanda.

Vi hittar då utbudet av processorer, 5, 7 eller 9. Dessa är direkta efterföljare till tidigare Intel Core i5, i7 och i9. Konkret, ju högre siffra, desto kraftfullare är processorerna, eftersom de i allmänhet använder fler kärnor.

Som för den sista delen, processornumretskärs den i 3 element. Den första siffran anger processorserien. Här börjar kulorna med siffran 1, eftersom detta är den första generationen. Vi borde därför logiskt hitta samma namn med en “2” nästa år. Följer SKU:n, dvs. chipidentifieraren. Det senare ges godtyckligt av Intel. Återigen, ju högre siffra, desto effektivare bör processorn vara.

Till exempel kan Intel Core Ultra 5 125U och 135U verka identiska vid första anblicken, men den senare erbjuder en något högre frekvens på CPU och GPU, vilket kommer att ge bättre prestanda.

Den sista bokstaven är en av de viktigaste sakerna att kontrollera

Till sist, processornumret kompletteras med suffixeten bokstav som har en mycket viktig betydelse, eftersom den anger vad man kan förvänta sig av processorkraften. “U”-versionerna är till exempel de mest energieffektiva i den här serien och kommer vanligtvis att monteras i ultraportabla datorer.

Suffixet “H” betecknar snabbare chips, som kan använda mer energi för bättre prestanda. De går upp till 45W för Core 9, och kommer därför att minska batteritiden på din dator mycket snabbare. Dessa är i allmänhet vad vi hittar i de mest kraftfulla bärbara datorerna, som speldatorer, men vi kunde snart se ankomsten av ännu mer kraftfulla överklockningsbara “HX”-versioner.

Problemet är att Intel meddelade att dess SKU:er skulle återanvändas mellan serierna. Vi kunde sedan i slutändan hitta en Intel Core Ultra 9 185H-processor och en Core Ultra 9 185U. Här är det bara den sista bokstaven som låter dig veta vilken typ av chip du har att göra med.e, tvingar dig att vara uppmärksam på det fullständiga namnet på markerna.

Stationära processorer har ännu inte släppts, men vi vet redan att dessa chips bör använda andra suffix. Den amerikanska jätten kunde framför allt lansera ett Intel Core Ultra 9 185K eller Intel Core Ultra 9 195K chipdär K anger att chippet är överklockbart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *