drift, laglighet, innehåll, allt du behöver veta om internet-tv

IPTV har revolutionerat hur vi konsumerar videoinnehåll. Men denna distributionsmetod leder ofta till förvirring hos konsumenterna. Vad är IPTV? Hur fungerar det ? Vilket innehåll är tillgängligt? Är detta lagligt? Finns det några risker? Så många frågor som vi svarar på i vår artikel.

Stängande webbplats för IPTV-nedladdningStängande webbplats för IPTV-nedladdning
Kredit: 123RF

IPTV är ett sätt att få tillgång till tv-tjänster via en internetanslutning. Den kompletterar, eller till och med ersätter i vissa hem, traditionella metoder för åtkomst till tv, inklusive marksända vågor, satellit, kabel eller DTT. Denna teknik har utnyttjat demokratiseringen av mycket hög hastighet för att etablera sig som ett trovärdigt alternativ, och till och med en referens för att titta på tv-program. IPTV förknippas ofta med piratkopiering. Om denna användning inte kan döljas representerar IPTV mycket mer än så.

Vad är IPTV?

IPTV är en förkortning avInternet Protocol TVeller TV med internetprotokoll. Detta namn hänvisar till de tekniska metoder som används för att tillåta användare att titta på tv på internet, oavsett skärm. Distributionen av innehåll via IPTV sker genom videostreaming. Det är möjligt att titta på linjära kanaler live eller fördröjda, repriser eller video on demand (VOD).

Utan att du nödvändigtvis är medveten om det är det troligt att du redan har konsumerat video via IPTV. Upphämtningsplattformarna för stora franska kanaler som TF1+ eller 6Play, tjänster som Molotov eller till och med SVOD-spelare som Netflix, Prime Video, Disney+ eller myCanal sänder sina program via IPTV. Beroende på leverantörens erbjudande kan IPTV vara i form av ett gratis- eller betalerbjudande.

För användaren är det extremt enkelt att använda IPTV. Allt du behöver är en internetanslutning med tillräcklig bandbredd och ett kompatibelt system. I Frankrike är ett föredraget sätt att komma åt IPTV ofta TV-box från din internetleverantör (ISP), oavsett om Orange, Gratis, SFR eller Bouygues Telecom. TV-upplevelsen förblir alltså centraliserad inom operatörens tjänster. Avancerade funktioner som att spara och återuppta ett program från början erbjuds vanligtvis.

orange livebox 6 återvänder förstorange livebox 6 återvänder först
Livebox 6. Kredit: Orange

Annars ger en Smart TV, en TV-box (Nvidia Shield, Xiaomi Mi Box, Apple TV, etc.), en TV-dongel (Fire TV Stick), en dator, en surfplatta eller en smartphone tillgång till IPTV-baserade tjänster. . Idag används även spelkonsoler, hem eller bärbara (PlayStation, Xbox, etc.) för dessa ändamål. På de flesta videostreamingplattformar är det nödvändigt att skapa ett konto för att börja titta på innehåll. Vissa kräver också ett betalabonnemang.

IPTV, lagligt eller inte?

När vi pratar om IPTV i vardagsspråk är det ofta för att diskutera tvivelaktiga metoder som ger tillgång till en stor volym innehåll till ett reducerat pris. Om tekniken har anammats i stor utsträckning av många tv- och digitala aktörer inom ett rättsligt ramverk, är vissa tjänster som också påstår sig vara IPTV i verkligheten piratplattformarsom olagligt distribuerar innehåll som de inte äger rättigheterna till.

För några år sedan var du tvungen att investera i en box och sedan betala ett abonnemang till piratleverantören för att få tillgång till dess IPTV-erbjudande. Denna praxis existerar fortfarande, men brottslingarna har gjort processen enklare och minskat kostnaderna genom att klara sig utan specifik utrustning. Nu räcker det installera en applikation på en Android TV-box att dra nytta av en sådan tjänst. Dessa appar är förbjudna och därför frånvarande från Play Butik, men de kan installeras utan mycket krångel via APK-filer.

Vilket innehåll är tillgängligt på pirat-IPTV-tjänster?

Katalogen varierar beroende på de otillåtna plattformarna. På de mest omfattande tjänsterna har prenumeranter tillgång till både linjära livekanaler, särskilt från betalpaket, såväl som videor på begäran. Idrott spelar en nyckelroll i dessa erbjudanden: fotbollsmatcher från hela världen, NBA, Formel 1… Det finns något för alla smaker. Vi hittar även huvudfilmerna och serierna tillgängliga från de stora SVOD-spelarna.

IPTV lag ItalienIPTV lag Italien
Kredit: 123RF

Målet med dessa olagliga plattformar är att centralisera alla de mest populära genrerna av innehåll för att tilltala så många människor som möjligt. Gränssnittet är mer eller mindre intuitivt, praktiskt och estetiskt beroende på IPTV-tjänsten. Det kan hämta inspiration från marknadsreferenser som Netflix för att marknadsföra och söka efter innehåll.

Pirat IPTV: vilka är riskerna?

Under åren har Frankrike och EU utrustat sig med en laglig arsenal för att försöka bekämpa fenomenet pirat-IPTV-tjänster. Kunder av denna typ av plattform ådrar sig upp till tre års fängelse och böter på 300 000 euro för anklagelse om medverkan till hackning.

Myndigheterna blir alltmer påstridiga mot leverantörer av illegala IPTV-lösningar. En annan risk är att en plattform kommer att tvingas stängas av över en natt. Prenumerationer är ofta på årsbasis, så du kommer att förlora en del av dina pengar.

Vissa pirat-IPTV-tjänster kan dölja skadlig programvara, som kan äventyra dina enheter och stjäla dina personuppgifter i skadliga syften. Dessutom kan en speciell egenskap hos denna typ av IPTV vara närvaron av många oönskade annonser inom gränssnittet. Förutom visuell förorening kan dessa annonser vara farliga om de innehåller skadlig programvara. Slutligen kan dessa plattformar också tjäna pengar genom att sälja din personliga information.

arrestering av pirat iptv-nätverkarrestering av pirat iptv-nätverk
Kredit: 123RF

Erfarenheten som erbjuds kan också vara sämre än den som erbjuds av juridiska plattformar. Användare kan stöta på buggar, avmattningar eller stamningar när de läser innehåll, till exempel. Bild- och ljudkvaliteten är inte alltid särskilt bra, på grund av låga bithastigheter eller otillgänglighet för 4K-innehåll.

Varför är pirat IPTV populärt?

År 2023 uppskattade tillsynsmyndigheten för audiovisuell och digital kommunikation (Arcom) det 5 % av den franska befolkningen använt IPTV i olaglig form. Flera skäl förklarar denna framgång. För det första, attraktionen av att ha tillgång till allt innehåll som intresserar oss på ett ställe. Som vi redan har nämnt har hackare lyckats sätta upp system som blir allt enklare att använda för slutanvändaren. Den konfiguration som krävs för att komma åt en olaglig IPTV-tjänst är inom allas räckhåll.

Och vid svårigheter har många plattformar av denna typ kundservice. I allmänhet måste du använda en meddelandeapplikation (WhatsApp eller Telegram) för att kunna prata med en rådgivare. Vid tekniska eller installationsproblem har användaren därför möjlighet att bli vägledd. Tillräckligt för att lugna kunder som kanske tvekar att ta steget. Dessutom, i likhet med legitima IPTV-tjänster, erbjuder vissa plattformar nu en gratis försök, ofta från en dag till en vecka. Även här handlar det om att lugna konsumenten, som har garantin att det inte är en bluff och att innehållet som erbjuds håller kvalitet.

IPTVIPTV
Kredit: 123RF

L’ökning av priser och segmentering av erbjudandet på juridiska plattformar är också bland de argument som gynnas av piratåskådare. De senaste åren har vi sett successiva prishöjningar för abonnemang på juridiska tjänster. Netflix och Disney+ har till och med börjat visa reklam inom sina billigaste erbjudanden.

Det ständiga uppkomsten av nya spelare på marknaden kräver också att entusiaster prenumererar på flera leverantörer för att få tillgång till det innehåll som intresserar dem. Sportfans är utan tvekan de mest drabbade av detta fenomen. Sändningsrättigheterna för sport är ofta uppdelade mellan flera kanaler, särskilt inom fotboll. Canal+, beIN Sports, RMC Sport, Eurosport, DAZN, inte att förglömma teknikjättar som Amazon och Apple som också tittar på sändningsrättigheter för sport… att tillfredsställa din passion är dyrt. Ett enda IPTV-abonnemang är mycket mer lönsamt. Många pirat-IPTV-användare skulle inte prenumerera på lagliga lösningar även om olagliga erbjudanden inte fanns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *