Denna nya ramgenereringsteknik ökar din FPS på PC-spel

AMD har lanserat en ny funktion som kan förbättra prestandan för de flesta PC-spel. Denna funktion kallas AMD Fluid Motion Frames (AFMF) och är en version av ramgenereringstekniken som AMD använder för sin FidelityFX Super Resolution (FSR) 3.

Bildgenerering är en teknik som skapar nya ramar från befintliga ramar, vilket fördubblar spelets bildhastighet. Detta kan göra spelet smidigare och snabbare, särskilt på low-end hårdvara. Men bildgenerering minskar också bildkvaliteten eftersom de genererade bilderna inte är lika skarpa eller detaljerade som originalbilderna.

AMD introducerade därför bildgenerering med FSR 3, dess bilduppskalningsteknik som konkurrerar med Nvidias Deep Learning Super Sampling (DLSS) 3. FSR 3 kombinerar bildgenerering med uppskalning, som förstorar bilden till en högre upplösning, för att ge en balans mellan prestanda och kvalitet. FSR 3 körs på ett brett utbud av GPU:er, inklusive de från AMD, Nvidia och Intel, men det kräver att spelutvecklare stödjer det. Detta är inte fallet för den nya AFMF-tekniken.

Dina spel kan dra direkt nytta av ytterligare FPS

AFMF, å andra sidan, är en fristående version av bildgenerering som inte inkluderar uppskalning. AFMF fungerar på drivrutinsnivå, vilket innebär att det inte finns något behov av spelutvecklare att stödja det. Tekniken fungerar med nästan alla spel som använder DirectX 11 eller DirectX 12 API:ersom är de vanligaste grafik-API:erna för PC-spel, dock förutsatt att du har ett RX 6000-, 7000- och 700M-kort.

AMD hävdar det AFMF kan öka spelprestanda med upp till 97 % vid 1080p och 103 % vid 1440p, beroende på spel och inställningar. Men AFMF minskar också bildkvaliteten eftersom de genererade bilderna inte är lika detaljerade som originalbilderna. AMD specificerar det AFMF avaktiveras dynamiskt vid snabb visuell rörelse, till exempel när kameran eller karaktären rör sig snabbt, för att bevara bildkvaliteten. AMD rekommenderar också att du använder teknik med variabel uppdateringsfrekvens, som FreeSync, för att undvika att bilden rivs sönder.

De dåliga nyheterna är att AFMF ökar också latensen, det vill säga fördröjningen mellan in- och utgång. Så det är nog inget man vill möjliggöra i skyttetävlingar. För att råda bot på detta, AMD säger att användare bör aktivera Radeon Anti-Lag eller Anti-Lag+, funktioner som minskar latensen och bibehåller uppdateringsfrekvensen på 60 FPS eller högre, när du använder AFMF. AFMF kräver också att spel spelas i helskärmsläge, inte fönster- eller kantlöst läge.

AFMF finns redan på Radeon Adrenalin

AFMF är officiellt lanserad i version 24.1.1 av Radeon Adrenalin-drivrutinen, programvaran som styr AMD GPU:er. AFMF var tidigare tillgängligt i beta för utvalda grafikprocessorer, men är nu fullt tillgängligt för alla användare med kompatibel hårdvara.

Med tanke på den ökade fördröjningen kanske konkurrenskraftiga spelare inte vill använda det, men det återstår att se om prestandans påverkan är betydande. Det som är säkert är att hon borde glädja de flesta spelare som prioriterar smidighet framför kvalitetoch speciellt de som har datorer som är för svaga för att köra vissa PC-spel.

AMD:s senaste GPU-drivrutin innehåller även funktionen Video Upscaling, som hjälper till att förbättra bildkvaliteten på onlinevideor. I likhet med Nvidias RTX Video Super Resolution-teknik stöder den de flesta DirectX 11-applikationer och webbläsare som Microsoft Edge eller Google Chrome. Du kan dock behöva aktivera “Media Foundation for Clear” i chrome://flags Eller edge://flags för att alternativet ska fungera korrekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *