Denna europeiska lag skulle vara en fara för integriteten på Internet, här är anledningen

När det slutgiltiga antagandet närmar sig väcker en europeisk lag om digital identitet farhågor för problematiska återverkningar när det gäller skyddet av privatlivet på Internet. Förklaringar.

EuropaEuropa
Kredit: 123RF

Under de senaste åren hareuropeiska unionen antagits betydande lagtexter markerar en vändpunkt i vårt sätt privata uppgifter drivs av bland annat stora teknikföretag. Vi tänker till exempel på någon som tvingade fram iPhones med en USB-C-kontaktDigital Services Act (DSA) eller Digital Markets Act som innebär en hel del ändringar för Googles tjänster, Microsoft Eller Äpple. Inte på bästa sätt för den senare i alla fall.

Sammantaget är dessa lagar ett steg i rätt riktning, skydda den europeiska konsumenten och tvingar de amerikanska jättarna att mer transparens och öppenhet. Men det finns några som får folk att krypa ihop sig Sekretessförespråkare på internet. Den på europeiska digitala plånböcker är en av dem. Som heter eIDAS 2.0det är faktiskt ett rrevidering av den tidigare lagen om digital identitet i kraft i EU. Om dess huvudsakliga mål är att tillåta dematerialisering av officiella handlingar såsom identitetskort eller körkort, är detta inte dess enda syfte.

En europeisk lag kan visa sig vara katastrofal för Internetanvändarnas integritet

eIDAS 2.0-lagen vill också ändra hur webbläsare hanterar webbplatssäkerhet och autentisering. För att förstå måste vi först förklara vad som just nu händer. Slå upp längst upp på skärmen och titta till vänster om adressfältet. Ser du hänglåssymbolen? Det indikerar att åtkomst till Phonandroid-webbplatsen använder HTTPS-protokoll. Det betyder att anslutningen mellan webbläsaren och servern som tillhandahåller den är krypterad.

Läs också – Europeiska unionen antar lagen om reglering av AI efter några ändringar

Genom att klicka på hänglåset kan du se meddelandet “Din anslutning till den här webbplatsen är säker” på till exempel Firefox. Och du ser också vem som har utfärdat intyget som tillåter detta att bekräftas. Fortfarande när det gäller den här webbplatsen är det det Google Trust Services LLC. Det är just denna punkt som vill förändras artikel 45 i eIDAS 2.0-lagen. Om den tillämpas som den är, texten kommer att göra det möjligt för medlemsstaternas regeringar att själva utfärda dessa certifikat. Webbläsare kommer att vara tvingas acceptera dem som pålitliga.

Detta går ännu längre sedan Firefox, Google, Opera och andra kommer inte att ha rätt att dra tillbaka dessa certifikat även om de upptäcker skadliga aktiviteter, om inte regeringar tillåter det. För docent vid Federal Polytechnic School of Lausanne Carmela Tronsoco, “[la loi] förändrar maktbalansen genom att flytta dessa säkerhetskontroller till medlemsländerna“, vad hon hittar”extremt farligt“. I teorin skulle detta göra det möjligt för myndigheterna avlyssna all vår internettrafik.

Inte ens en VPN kan undvika övervakning på Internet om den europeiska eIDAS-lagen inte ändras

Åsikten från Harry Halpin, datavetare och skapare av NymVPN, är mycket tydligare. Enligt honom skulle Europa bli “en övervakningsregim värre än Kinas och Rysslands“. Han tror att “Europaparlamentet visste inte vad det gjorde” och att han är “otroligt att en så dum regel antas“. Utöver de chockerande formlerna minns han att efter tillämpning av eIDAS 2.0, VPN kommer inte längre att vara en effektiv lösning för att skydda din integritet på webben.

Läs också – Netflix, Prime Video: Europa vill häva geoblockering av streamingplattformar

Regeringen skulle verkligen finna sig själv “mitt i vår förbindelse“. Han förklarar att “VPN är på en lägre nivå: det försvarar nätverksanslutningen, men det finns också webbplatsen eller applikationen som körs ovanpå nätverket. Att använda ett VPN skulle egentligen inte spela någon roll eftersom regeringen kunde fånga upp trafiken på webbläsarnivå. Den kunde lagligt avlyssna all trafik […]även om den är krypterad och den inte vill att du eller ens Google ska veta om det“.

Som tur är är allt inte så mörkt i verkligheten. Den nuvarande versionen av eIDAS 2.0-lagen är för närvarande provisorisk. Lagen av Opera webbläsare till exempel är säkra och tror att den kommer att revideras innan den antas. Experter är överens om det den slutliga texten kommer att presenteras i mars 2024så att den ratificeras före den val till Europaparlamentet juni.

Källa: TechRadar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *