billigare ultraprestanda, den vinnande kombinationen

Lite över ett år efter lanseringen får RTX 4080 en SUPER-version. Men vad tillför det egentligen nytt jämfört med den tidigare modellen? Vårt kompletta test.

RTX RTX

Den klassiska cykeln inom chipindustrin är ganska enkel att förstå. När en ny generation kommer ut på marknaden kämpar grundaren fortfarande för att producera den. Men lite i taget förbättras hans process och produktionsutbytet bara ökar. Så här i slutet av generationen av ett grafikkort hittar vi allt kraftfullare modeller till något lägre priser: produktionen förbättras, vilket resulterar i vinster på alla sidor för alla. . Och det är det vilket förklarar ankomsten av denna nya RTX 4080 SUPER.

Pris och tillgänglighet

Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER är tillgänglig i Frankrike från 31 januari 2024, till rekommenderat pris av 1 109 euro. Här testar vi Founder’s Edition, producerad direkt av Nvidia, men många andra tillverkare som MSI, Asus och Gigabyte erbjuder också sina grafikkort.

RTX RTX

Kom ihåg att förutom överklockade modeller så är skillnaden mellan en Founder’s Edition och ett vanligt kort att se i form av produktionskvalitet och relaterade bonusar. Vissa kort kommer att erbjuda en annan designsärskilt inklusive anpassningsbara lysdioder eller tre fläktar, men den förväntade prestandan kommer att förbli densamma.

När det gäller RTX 4080 SUPER, är dess release i sanning ett sätt att sänka priserna på sitt grafikkort för Nvidia. För 1109 euro säljs den 360 euro billigare än den första modellen som den helt ersätter.

Teknisk dokumentation

Här är det tekniska bladet för dagens kort. Observera att dess förbrukning förblir densamma. Nvidia rekommenderar fortfarande en strömförsörjning på 750 watt för att få det att fungera.

NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER
GPU (arkitektur) AD103 300
Finhet av gravyr 4nm
CUDA hjärtan 10 2040
Shader Flops 52 TFLOPS
RT floppar 121 TFLOPS
Tensor floppar 836 TOPP
GDDR-minne 16 GB GDDR6X
Minnesbuss 256-bitars
Utgivningsdatum 31 januari 2024

Här är vår konfiguration för att testa denna RTX 4080 SUPER:

 • Fodral: Corsair A4000D Airflow
 • Skärm: ROG Strix XG27UQR
 • Processor: AMD Ryzen 9 7950X
 • Kylning: ROG Ryujin II 360
 • Moderkort: ROG Strix X670E-F Gaming WiFi
 • RAM: 32 GB DDR5-6000 XPG Start RGB
 • Strömförsörjning: ROG Thor 1000W Platinum II
 • SSD: Western Digital BLACK SN850X 1 TB

RTXRTX

Fallet med familjen SUPER

Detta nya SUPER-familjen är lite speciell. Ada Lovelace-generationen, som släpptes på marknaden i slutet av 2022, var möjligheten att upptäcka ett grönt team som kan ge en enorm mängd kraft samtidigt som den sänker den allmänna förbrukningen av sina kort avsevärt. Ibland 100W mindre!

Men där : 40-generationen fick också ganska bra konkurrens från det röda laget (AMD), särskilt på mellanklassmarknaden. Vi kommer särskilt att notera 7700 XT och 7800 Frame Generation av FSR3, som släpptes mycket senare, var också underlägsen när det gäller rendering jämfört med Nvidias DLSS 3, som också utnyttjade lugnet för att avslöja DLSS 3.5 och dess Ray Reconstruction-teknologi, idag erkänd som den bästa denoizern på marknaden för ray spårning.

Läs också – DLSS: förstå allt om Nvidia-tekniken som revolutionerar videospel

Familjen SUPER, född från gjuteriets största behärskning av sina flis, har därför två mål: sätta tillbaka konkurrensen till förmån för Nvidia, men också göra dess teknologier mer tillgängliga. Vi kunde särskilt se detta på RTX 4070 SUPER, vilket kompenserade för den lilla fördröjning den hade i raster samtidigt som den erbjöd bättre prestanda i strålspårning. RTX 4070 Ti SUPER och RTX 4080 SUPER har å andra sidan ett annat syfte, eftersom de ersätter de tidigare korten.

En oförändrad design, och som tur är

Founder’s Edition av RTX 4080 SUPER som vi testar ändrar inte mycket i formeln. Vi har fortfarande rätt till ett grafikkort format i ett stort block, och denna design med två fläktar (en placerad överst, den andra längst ner) som har blivit en signatur för det gröna laget. Kartan är fortfarande enorm: 304 cm i längd och 13,7 cm i bredd, för 3 passagerarfack. Inget förvånande där.

Vi får återigen räkna med PCIe Gen 5-strömkontakten som låter dig nå 450w, eller den medföljande adaptern för anslutning av 3 x 8-stifts PCIe-kablar. Den senare är fortfarande en av konfigurationens svaga punkter, eftersom den fortfarande inte är vinklad och kan ställa till utrymmesproblem i vissa chassier.

RTXRTX

Inga problem med uppvärmning, långt därifrån. Vi hittar en temperatur på 32°C i vila, i högst 70°C lanseras med full kraft på ett syntetiskt riktmärke. Nvidias konfiguration förblir utmärkt på brus, där grafikkortet, när det väl är inneslutet i ett fodral, helt enkelt är ohörbart.

RTXRTX

På anslutningssidan, alltid samma historia. Vi hittar en HDMI 2.1a-port på baksidan samt tre DisplayPort 1.4-portar. Nej, SUPER-generationen är inte möjligheten för tillverkaren att integrera DisplayPort 2.0 som sin konkurrent, men den senaste tekniken för att stödja 4K@480Hz eller 8K@165Hz verkar ännu inte särskilt nödvändig.

Kreativa i glädje

Ett tag hade Nvidia sitt eget Titan-sortiment för att främst tilltala kreativa. Idag är skillnaden inte längre dagens ordning, alla märkets grafikkort är designade för spelare såväl som för kreativa. På denna RTX 4080 SUPER, vi hittar fortfarande två accelerationskärnor för AV1den nya codec som gradvis etableras på webbvideoplattformar.

RTXRTX

Observationen är ganska enkel: ingenting förändras egentligen jämfört med originalmodellen. Vi kan notera en ökning med 10 FPS på 3DSmax eller till och med 40 FPS på Maya.

Dock, poängen ligger lite efter på andra håll. Vi kan se detta särskilt på CATIA, vid -5 FPS jämfört med vårt ursprungliga test av RTX 4080, eller till och med -6 FPS på Creo. Inget som verkligen är alarmerande eller drastiskt förändrar situationen i vår jämförande tabell: det är ett säkert kort att Studio-drivrutinen, dedikerad till dessa uppgifter och som inte är tillgänglig för oss vid tidpunkten för dessa tester, stabiliserar allt .

Läs också – Nvidia GeForce RTX 4080 test: ett kraftfullt grafikkort med fullständig kontroll

Det grundläggande att komma ihåg är det RTX 4080 SUPER motsvarar RTX 4080 som den ersätter, och förblir därför ett produktivitetsmonster som bara verkligen överträffas av RTX 4090.

Ett riktigt kort dedikerat till 4K

Låt oss gå vidare till videospel, som förblir den centrala användningsplatsen för dessa grafikkort. Här igen, vi förväntar oss inte nödvändigtvis en stor förbättring jämfört med RTX 4080. Nvidia tillkännager 2 till 3 % mer prestanda, vilket vi också hittar med vår testpanel som består av dessa spel:

 • Alan Wake 2
 • Baldur’s Gate 3
 • Cyberpunk 2077
 • Diablo IV
 • Försagt
 • Immortals of Aveum
 • Ratchet och Clank Rift Apart

Alan Wake 2 har lagts till under de senaste generationerna att bestämma deras krafter på ett solospår som trycker alla rattar till max. Den är i huvudsak av samma släkt som Cyberpunk 2077, förutom att den senare är en öppen värld som är mer krävande att driva. Baldur’s Gate 3 och Diablo IV är båda goda representanter för mellanklassens PC-spelupplevelse som försöker köra på så många konfigurationer som möjligt samtidigt som de behåller en berikad visuell upplevelse. Forspoken är representanten för FSR 3 FG, den senaste AMD-tekniken som är kompatibel med alla grafikkort. Immortals of Aveum för sin del visar oss prestandan hos ett spel som förlitar sig på Unreal Engine 5. Slutligen representerar Ratchet och Clank Rift Apart konsolupplevelsen, särskilt när det gäller snabb åtkomst till lagringsminne.

4K-mått

Glöm inte att RTX 4080 SUPER är det första kortet i Nvidias sortiment som “officiellt” stöder 4K. Förstå med detta att definitionen är den som det gröna teamet riktar sig till i marknadsföringen av kortet, och det är därför viktigt att det senare upplever utmärkta prestationer inom detta ramverk.

RTX 4080RTX 4080

Och det är sant att i synnerhet jämfört med RTX 4070 Ti SUPER (mot vilken den vinner mellan 10 och 15 % i prestanda), vi finner mycket mer uppmuntrande prestanda på RTX 4080 SUPER för denna definition. Utan att ens titta på DLSS hittar vi 28 FPS i genomsnitt på Alan Wake 2 eller 30 FPS på Cyberpunk 2077 när de senare pressas till det yttersta. Ratchet och Clank Rift Apart, som förblir ett krävande spel trots allt, klättrar till och med till 52 FPS i genomsnitt. Med DLSS 3 i prestandaläge når eller överstiger alla dessa underbara människor 100 FPS tyst.

För fler upplevelser i mitten av vägen, Diablo IV når 140 FPS i genomsnitt jämfört med 130 FPS på Baldur’s Gate 3, båda knuffade till Ultra. Observera dock att Forspoken, ett spel som generellt sett är mer överseende med det röda laget, bibehåller sitt 38 FPS-genomsnitt och når 122 FPS med FSR3 och dess ramgenerering. Och utan strålspårning har vi här en bra prestanda på 55 FPS på Alan Wake 2 utan DLSS, eller till och med 91 FPS på Ratchet och Clank. Så oavsett dina preferenser täcker RTX 4080 SUPER 4K-definitionen mycket bra.

1440p mätningar

På denna RTX 4080 SUPER kan vi därför se 1440p-definitionen som den som tillåter att högre bildhastigheter låses upp. Naturligtvis, det är sällsynt att inte hitta de minsta 100 FPS i våra tester.

RTXRTX

Å andra sidan måste du klara dig utan ray tracing för det, som på Alan Wake 2 som når 98 FPS utan RT och 44 FPS med ray tracing. Med detta sagt tillåter DLSS3 i Performance-läge återigen i stort sett denna gräns att överskridas. Ännu mer intressant, Diablo IV och Baldur’s Gate 3 passerar 200 FPS-märket utan någon mjukvaruhjälp för detta, och når till och med 310 FPS när DLSS är aktiverat.

RTX 4080 SUPER VS RX 7900 XTX

Men det finns också en annan sida av myntet. Den 2/3% högre prestanda som sett på RTX 4080 SUPER kan inte ändra situationen i duellen mot RX 7900 XTX.

RTXRTX

Vi befinner oss fortfarande med samma observation som gjorde år 2023 så spännande. RTX 4080 SUPER är, precis som RTX 4080 på sin tid, den store mästaren av grafikkort… när du aktiverar ray tracing. Utan den lyckas RX 7900 XTX fortfarande erbjuda oss 10 till 15 % mer prestanda på de flesta av de stora spelen som testats.

RTX RTX

Så kommer alltid samma frågor som alla köpare behöver ställa sig: Planerar jag att använda ray tracing? Gör den överlägsna kvaliteten på Nvidia-tekniker skillnaden? Kommer jag att skapa utöver att spela? Dock, svaret är mycket enklare att hitta idag, medan RTX 4080 SUPER sjunker i pris för att nå 1 109 euro jämfört med de minsta 1 099 euro som observerats på RX 7900 FPS i raster.

Fortfarande drottning av konsumtion

Särskilt eftersom Nvidia än en gång gläds när vi pratar om konsumtion. TGP för RTX 4080 SUPER förblir oförändrad jämfört med den ursprungliga RTX 4080, dvs 320W.

RTXRTX

Insats, vi ser hellre maximalt 280W på mycket krävande spel som Alan Wake 2 eller Cyberpunk 2077, och runt 246W på mer sobra upplevelser som Diablo IV eller Baldur’s Gate 3. Jämfört med 355 watt på RX 7900 XTX, ett kort som är känt för att värmas upp snabbt och kraftigt, går det inte att jämföra.

MSI – Grafikkort – NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER 16G VENTUS 3X OC

 • Cdiscount

  1223,75 €

  Upptäck erbjudandet

 • Amazon

  1230,67 €

  Upptäck erbjudandet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *