Att köpa en billig skrivare är en dålig idé, här är varför

Vid första anblicken verkar det vara en bra idé att köpa en lågprisskrivare för låginkomsthushåll. Men när vi tittar på priserna på bläckpatroner verkar det mycket mer ekonomiskt att investera i en dyrare maskin utrustad med en bläcktank på lång sikt.

hp skrivartankhp skrivartank
Kredit: HP

HP har sagt detta i flera år, världsledaren inom skrivare tjänar inga pengar på sina utskriftsenheter. Det gör den genom att sälja bläckpatroner. Enrique Lores, VD för HP, bekräftade detta igen under en intervju med våra amerikanska kollegor på CNBC i januari 2024: “Vi förlorar pengar på hårdvara, men vi tjänar pengar på förbrukningsvaror! Faktum är att HP investerar i varje konsument.”

Om detta uttalande vid första anblicken kan vara överraskande behöver du bara titta på priset på bläck per liter för att förstå HP:s position. Därför att, en liter svart bläck handlas för närvarande runt 2 000 euro, medan notan når €8 000 för en liter färgbläck! Extremt höga priser som hållit i sig i flera år. Redan 2017 fördömde föreningen Stop Planned Obsolescence dessa orimliga priser.

Tankskrivare, det bra alternativet

Lyckligtvis, och som våra kollegor från Le Monde påpekar, har det sedan 2015 funnits ett alternativ till modellen “Lågprisskrivare, överprissatta patroner”: bläcktank skrivare. För nybörjare fungerar dessa skrivare inte med traditionella patroner, utan med bläckbehållare som kan fyllas manuellt med flaskor som säljs separat.

Anses som nischenheter för några år sedan, har bläcktankskrivare blivit populära bland de största tillverkarna. Vi hittar dem särskilt hos Epson, Canon, Brother och naturligtvis HP. Du bör veta att dessa skrivare är dyrare än sina motsvarigheter till bläckpatroner, med priser mellan cirka €150 och €600 beroende på modell. Som jämförelse kan du hitta en bra bläckstråleskrivare för runt 50-60 € hos HP till exempel.

hp skrivartankhp skrivartank
Kredit: HP

Läs också: HP stäms för att ha vilselett användare om sina skrivare

Ett högre pris, men avsevärt sänkta tryckkostnader

Men bläcktank skrivare kompensera för deras högre inköpspris med betydligt billigare bläck. Av goda skäl låter dessa enheter dig göra upp till 70% besparing på inköp av förbrukningsvaror. Medan en patron låter dig göra i genomsnitt 1000 utskrifter, låter en uppsättning flaskor (medföljer vanligtvis när du köper en tankskrivare) att du kan starta nästan 11 000 intryck! Faktum är att om vi börjar med en bas på 250 utskrifter per månad, kan användarna ha sinnesfrid i 3 år med startuppsättningen med flaskor som levereras med deras tankskrivare.

Var dock försiktig, användare kommer också att kunna halvera utskriftskostnaderna genom att välja inofficiella bläckpatroner på sin skrivare “traditionell”. Enligt Le Monde går brytpunkten för tankskrivare då från 1500 utskrifter till 2400. Detta alternativ innebär dock risker.

Vissa tillverkare har faktiskt beslutat att gå i krig mot dessa tredjepartspatroner. Nyligen motiverade HP att blockera inofficiella patroner på sina skrivare av säkerhetsskäl. Beroende på märke kan dessa patroner användas för att distribuera skadlig programvara. En teori som motbevisats av flera datasäkerhetsexperter. Till sist är det frågan om kvalitet, lägre än de som föreslagits av tillverkarna om vi ska tro Que Choisir-testerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *