Apple förbjuder återlämnande av Epic Games till App Store, trots nya europeiska lagar

Apple och Epic Games är fortfarande i krig om App Store-policyer, och Apples senaste drag har väckt upprördhet från Fortnite-skaparen.

Fortnite iPhoneFortnite iPhone

Apple har återkallat utvecklarkontot för Epic Games i Sverige, som Epic Games hade skapat för att dra nytta av den nya europeiska lagen, Digital Markets Act (DMA), som syftar till att begränsa dominansen av stora teknikföretag. Epic Games hävdar detApple bryter mot Digital Markets Act och förhindrar rättvis konkurrens på iOS-enheter.

Konflikten mellan Apple och Epic Games började 2020, när Epic Games försökte kringgå Apples 30 % provision på köp i appar genom att introducera sitt eget betalningssystem i Fortnite, en av de mest populära spelens populära appar från App Store. Apple svarade genom att ta bort Fortnite och andra Epic Games-appar från App Storeoch anklagar Epic Games för att bryta mot butikens regler. Epic Games lämnade sedan in en stämningsansökan mot Apple för brott mot antitrustlagar, hävdade att Apple missbrukade sin monopolmakt på appdistributions- och betalningsmarknaderna.

Epic Games får fortfarande inte återvända till iPhones

Den juridiska kampen pågår fortfarande, men Epic Games hoppades kunna hitta ett sätt att återföra Fortnite till iOS-användare i EU med hjälp av DMA, som trädde i kraft i januari 2024. DMA kräver att Apple och andra “gatekeepers” tillåter tredje- partiapplikationsbutiker och betalningssystem på sina plattformar, och att de tillhandahålla rättvisa och transparenta villkor för applikationsutvecklare.

Epic Games hade skapat ett utvecklarkonto i Sverige, där DMA tillämpas, och begärde ett samråd med Apple för att återställa sina appar till App Store enligt den nya lagen. Dock, Apple avvisade Epic Games begäran och avslutade sitt svenska utvecklarkonto, vilket i praktiken blockerade Epic Games från App Store i EU.

Episka spel lagrar lönsamhetEpiska spel lagrar lönsamhet
Medverkande: Epic Games

Apple hävdade att Epic Games bröt mot sina avtal med utvecklare och hotade dess ekosystem genom att kritisera DMA:s föreslagna regler. Vd:n för Epic Games, Tim Sweeney, publicerade särskilt på X (tidigare Twitter) att Apples DMA-regler var “en bluff” och “en fälla” för apputvecklare.

Epic Games har ännu inte sagt sitt sista ord

Epic Games fördömde Apples beslut som ett “allvarligt brott mot DMA” och ett tecken på att Apple inte hade för avsikt att “möjliggöra sann konkurrens på iOS-enheter.” Epic Games uppgav detApple eliminerade en av sina största rivaler och skrämde andra utvecklare som kunde utmana Apples metoder.

För att bevisa sin goda tro delade Epic Games till och med sin korrespondens med Apple på sin företagsblogg, där den visar att de har gått med på att följa alla Apples villkor efter att ha begärt konsultation från DMA.

Som svar på Epics påståenden delade Apple följande uttalande: ” Epics uppenbara brott mot sina avtalsförpliktelser gentemot Apple ledde till att domstolarna fastställde att Apple har rätt att säga upp “något eller alla av Epic Games helägda dotterbolag, dotterbolag och/eller andra enheter under kontroll av Epic Games, när som helst och efter Apples eget gottfinnande”. I ljuset av Epics tidigare och nuvarande beteende har Apple valt att utöva denna rätt “.

Apples tillvägagångssätt höjer därför uppenbarligen frågor om effektiviteten och tillämpningen av DMA, som ska förhindra stora teknikföretag från att missbruka sin marknadsmakt och strypa innovation och konkurrens. Kommer EU att gå in och hålla Apple ansvarigt för sina handlingar, eller kommer Apple att fortsätta att trotsa lagen och dominera appekonomin? Det som är säkert är det sagan är inte i närheten av att vara över. Samtidigt anklagas Apple också för monopol och kan ställas inför rätta för ett påstått missbruk av en dominerande ställning med sin iCloud-lagringstjänst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *