Apple avslöjar radikala förändringar för iOS, Safari och App Store i Frankrike

Apple har just meddelat en rad betydande förändringar av sitt mobila operativsystem, webbläsare och appbutik, för att följa nya EU-förordningar som kommer att påverka dess produkter och tjänster.

Kredit: Apple

Vi har vetat i flera veckor nu att viktiga förändringar var i horisonten hos Apple, och den amerikanska jätten har äntligen avslöjat alla förändringar den kommer att göra på iOS, Safari, men även App Store.

Dessa ändringar, som kommer att introduceras i iOS 17.4 i mars, kommer att ge EU-användare fler valmöjligheter och alternativ för att ladda ner appar, surfa på webben och betala för digitala varor och tjänster. Apple är dock inte nöjda med dessa nya regler och säger att de kommer att skada användarupplevelsen och säkerheten för dess enheter.

Apple kommer äntligen att följa nya europeiska regler

De stora förändringarna som planeras för iOS är en del av European Digital Markets Act, som syftar till att begränsa makten och metoderna för stora teknikföretag, som Apple, Google, Meta och Amazon.

Digital Markets Act, som antogs 2022 och träder i kraft i mars, innehåller flera regler som gäller för “gatekeepers”, det vill säga stora onlineplattformar som tillhandahåller handelstjänster, databas, såsom applikationsbutiker, sökmotorer, sociala nätverk och meddelandetjänster.

DMA kräver att gatekeepers tillåta användare att komma åt och använda andra plattformaratt de avinstallera förinstallerade apparatt de ändra standardtjänsternaatt de lämnar tillbaka sina plattformar som är kompatibla med sina konkurrenter och att de inte missbrukar sin marknadsposition eller sina uppgifter.

Vilka förändringar planeras för iOS med 17.4-uppdateringen?

En av de största förändringarna som Apple kommer att behöva göra är att tillåt andra applikationsbutiker och betalningssystem på iOS, operativsystemet som driver iPhone och iPad. Hittills har Apple endast tillåtit användare att ladda ner appar från sin egen App Store, och krävde att utvecklare använde sitt eget betalningssystem och betalade en provision på upp till 30 % på digitala varor och tjänster.

app store lojalitetsfönsterapp store lojalitetsfönster
Kredit: 123RF

Enligt de nya reglerna kommer EU-användare att kunna ladda ner appar från andra källor, såsom tredjepartswebbplatser eller appbutiker, och utvecklare kommer att kunna använda andra betalningssystem och betala en avgift. lägre provision, 17 %, till Apple . Användare kommer också att kunna ställa in en annan appbutik än App Store som standardapp på sin enhet.

En annan stor förändring som Apple måste göra är att tillåta andra webbläsarmotorer på iOS, vilket är den teknik som driver webbläsare. Än så länge, Apple tillät endast webbläsare som använder sin egen webbläsarmotor, kallad WebKit, som är motorn bakom Safari, dess egen webbläsare. WebKit är inte den enda webbläsarmotorn på marknaden, eftersom det finns andra, som Chromium, som används av Googles Chrome och många andra webbläsare, och Gecko, som används av Mozillas Firefox

Enligt de nya reglerna, EU-användare kommer att kunna använda webbläsare som använder andra webbläsarmotorer, och utvecklare kommer att kunna skapa webbläsare eller webbläsare i appar som använder andra webbläsarmotorer. Användare kommer också att direkt kunna välja en annan standardwebbläsare när de öppnar Safari för första gången.

Apple kommer också att tillåta utvecklare inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet erbjuda NFC-betalningar i sina tredjepartsapplikationer, vilket gör det möjligt för användare att betala med sin enhet med kontaktlös teknik. Utvecklare kommer också att kunna välja att använda Apples betaltjänster och köp i appar eller integrera med ett tredjepartsbetalningssystem utan att betala ytterligare avgifter till Apple. Men om de vill hålla fast vid Apples befintliga betalningssystem i appen måste de betala ytterligare 3 % bearbetningsavgift.

På iMessage-nivån tvingades Apple också tillkännage det förestående antagandet av RCS, det nya protokollet som ersätter SMS. Dock, meddelanden mellan iPhone och Android förblir gröna, eftersom Apple vill behålla de blå bubblorna för iMessage. Trots detta är detta utmärkta nyheter för alla användare, eftersom iPhone-ägare inte längre behöver gå igenom det osäkra SMS-systemet när de kommunicerar med en Android-smarttelefon.

iPhone-användare kommer att kunna spela spel i molnet

De nya reglerna kommer också att påverka andra aspekter av iOS-ekosystemet, som spelströmning och NFC-betalningar. Från och med nu, Apple öppnar sin App Store för appar och tjänster för streaming av spel, som Xbox Cloud Streaming och GeForce Nowsom tidigare bara var tillgängliga på iOS via en webbläsare.

Detta innebär att användare kommer att kunna njuta av en fullständig spelupplevelse på sina enheter, utan att behöva ladda ner spelen. Utvecklare kommer att kunna erbjuda en enda app som kan strömma alla spel i deras katalog, men Apple varnar för att varje spel måste uppfylla App Store-riktlinjerna och värdappens åldersklassificering.

Apple befarar att nya regler utsätter användare för risker

Apple är helt klart missnöjda med dessa nya regler och säger att de kommer att störa användarupplevelsen och äventyra säkerheten och integriteten för dess enheter. Företaget säger att de nya reglerna kommer att tvinga användare att konfrontera en lista med standardwebbläsare och appbutiker innan de har en chans att förstå de alternativ som är tillgängliga för dem, och att de nya alternativen kommer att avbryta deras upplevelse när de öppnar Safari.

Apple bekräftar också att bruket av “sideloading”, som redan är möjligt på Android, inte är säkert. Enligt henne ärAlternativa appbutiker och webbläsarmotorer utgör en säkerhets- och prestandariskoch att endast dess egna App Store och WebKit verkligen är optimerade och säkra för sina enheter.

Endast europeiska användare berörs av dessa ändringar

De nya reglerna kommer endast att gälla för användare i EU, inte för användare i andra regioner. Apple säger att det kommer att tillåta europeiska användare att resa utan att gå sönder deras webbläsarmotor eller appbutik, men att det kommer att säkerställa att endast konton som tillhör personer som bor i EU drar nytta av dessa nya funktioner.

I andra regioner kommer användare att fortsätta att dra nytta av WebKit Chrome och WebKit överhuvudtaget, och kommer fortfarande att vara begränsade till App Store och Apples betalningssystem. Men det som är säkert är att dessa nya regler förväntas ha en betydande inverkan på den digitala ekonomin och samhället i och utanför EU, och skulle kunna uppmuntra andra regioner att vidta liknande åtgärder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *