allt du behöver veta om förbättringar av standarden för trådlös anslutning

Hastighet, latens, bandbredd, tillförlitlighet, säkerhet… Är Bluetooth 5.3 effektivare än sina föregångare? Här är vad denna standard verkligen ger.

BlåtandBlåtand
Fotokredit: Adobe Stock

DE Bluetooth 5.3 är den senaste versionen av denna trådlösa anslutningsstandard. Uppdateringen är mindre, men ger ändå ett antal förbättringar. Dessa erbjuder en ännu mer övertygande användarupplevelse, särskilt när det kommer till Bluetooth Low Energy (BLE). Ta reda på allt du behöver veta om den senaste versionen av standarden.

Bluetooth 5.3: vad är skillnaden med Bluetooth 5.2?

Bluetooth 5.2 introducerades 2020 och var en betydande uppdatering av standarden. Denna version gjorde det möjligt att förbättra ljudkvaliteten och energieffektiviteten, att implementera LC3-codec (Low Complexity Communication Codec), som bland annat används för att överföra ljud till flera enheter samtidigt, samt att lansera Bluetooth LE-standarden Audio. Bluetooth 5.2 var efterföljaren till Bluetooth 5.1, som fokuserade på stabilitet, säkerhet och mycket mer exakt platsförmåga. Alla dessa versioner är utvecklingar av Bluetooth 5, som revolutionerade standarden genom att fördubbla hastigheterna, multiplicera räckvidden med fyra och introducera Bluetooth Low Energy (BLE).

Bluetooth 5.3 tar över de grundläggande specifikationerna för version 5.X. Vi ser därför ingen ökning av maximal prestanda för standarden. Hastigheterna förblir upp till 2 Mb/s och överföringsräckvidden upp till 200 meter (under idealiska förhållanden, utan hinder). Frekvenserna är också identiska: det finns 79 kanaler på 1 MHz vardera i spektrumet mellan 2,402 GHz och 2,480 GHz. Låg förbrukning Bluetooth (BLE) fungerar på 40 kanaler.

BlåtandBlåtand
Kredit: Unsplash

Om den maximala kapaciteten som tillåts av protokollet inte ökar, gör Bluetooth 5.3 fortfarande sitt bidrag i många aspekter för att perfekta användarupplevelsen. De fyra huvudfunktionerna är:

  • Förbättringen periodisk reklam tillåter målsystemet att kassera redundanta datapaket som skickas av källsystemet istället för att bearbeta dem. Denna filtrering hjälper till att minska energiförbrukningen. Som en påminnelse, i Bluetooth skickar den sändande enheten samma data flera gånger till den mottagande enheten för att säkerställa att den anländer till sin destination.
  • Förbättringen av kontroll av krypteringsnyckelns storlek har två fördelar. Det stärker säkerheten genom att inte auktorisera en anslutning med en enhet vars krypteringsnyckel är för kort. Om du prioriterar prestanda framför säkerhet kan du också minska dina säkerhetskrav för högre hastighet och bättre energieffektivitet.
  • Förbättringen av kanalklassificering är avsett att minska störningar och förbättra effektiv genomströmning. De två enheterna kommunicerar för att välja den bästa tillgängliga kanalen för dataöverföring, liknande Wi-Fi.
  • Förbättra passagen av en lågförbrukningscykel till högförbrukningscykel, och vice versa. För att spara energi kan enheten arbeta med mindre bandbredd. När mer behövs, till exempel under ett ljudsamtal eller lyssna på musik, sker övergången till högre bandbredd mer effektivt.

Bluetooth 5.3-kompatibilitet

Enheter som stöder Bluetooth 5.3 är naturligtvis bakåtkompatibel med äldre versioner av standarden. Du kan därför enkelt koppla en smartphone som stöder Bluetooth 5.3 med utrustning som har stannat vid exempelvis Bluetooth 5.1 eller 4.2. Observera att vissa terminaler som inte är kompatibla med Bluetooth 5.3 kan få en mjukvaruuppdatering för att bli det. För att detta ska ske måste tillverkaren ha visat framförhållning genom att utrusta sina enheter med ett lämpligt chip.

Windows 11-inställningarWindows 11-inställningar
Windows 11 Bluetooth-inställningar

Det är naturligtvis nödvändigt att de två enheterna som utbyter med varandra är kompatibla med Bluetooth 5.3 för att kunna dra nytta av förbättringar som gjorts av denna version. Bluetooth 5.3 gäller alla typer av enheter som använder den trådlösa anslutningsstandarden: smartphones, surfplattor, datorer, ljudutrustning, anslutna klockor, hemautomationsutrustning, kringutrustning, kontroller, etc. Den kan också användas för att ansluta en enhet till systemet i ens bil , eller som en del av medicinska sensorer för övervakning av hälsomätningar.

Bluetooth 5.4: vad är nytt?

Vi måste vänta på att se Bluetooth 6.0 anlända eftersom Bluetooth Special Interest Group (SIG), organisationen som ansvarar för att upprätta Bluetooth-standarder, redan har validerat nästa version, Bluetooth 5.4. De första Bluetooth 5.4-kompatibla enheterna börjar redan tillkännages av enhetstillverkare. Eftersom vi är kvar på en utveckling av Bluetooth 5 är förbättringarna återigen begränsade. Det är främst Bluetooth Low Energy (BLE) som drar nytta av detta.

Xiaomi 13T Pro tillkännages som Bluetooth 5.4-kompatibel.

där periodisk annonsering med svar (PAwR) Bluetooth 5.4 LE möjliggör säker, energieffektiv tvåvägskommunikation mellan en primär åtkomstpunkt och upp till 32 640 energisnåla enheter. Denna teknik kan bland annat handla om elektroniska hylletiketter i stormarknader. Den nya standarden tar även upp övervakning och lyssna på kommunikation. Krypterad data kan distribueras till vilken enhet som helst, men bara de som innehåller anpassad nyckel kan dekryptera. Dessutom introduceras en ny Generic Attribute Profile (GATT)-funktion för BLE. Enheter kan indikera och identifiera läget och säkerhetsnivån som krävs för att stödja alla relaterade funktioner.

Som du kan se är Bluetooth 5.4-specifikationerna främst avsedda för ett professionellt mål, snarare än allmänheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *