33 miljoner offer, vad är farorna och hur man skyddar sig

En cyberattack riktad mot två stora tredjepartsbetalningsoperatörer hotar personuppgifterna för 33 miljoner socialförsäkringstagare i Frankrike. Detta storskaliga dataintrång utgör avsevärda risker för många offer.

socialförsäkringsdatastöldsocialförsäkringsdatastöld
Fotokredit: Adobe stock

Tredjepartsbetalningsleverantörer Viamedis och Almerys har i sin tur varit måltavlor för utarbetade cyberattacker. Dessa ledde till stöld av data från 33 miljoner försäkringstagare som fick kompletterande hälso- och ömsesidig försäkring från en av dessa två enheter. En utredning inleddes och anförtroddes brigaden för kampen mot cyberbrottslighet (BL2C) i Parispolisprefekturen. CNIL befarar att denna information kan användas i skadliga syften, särskilt under nätfiskekampanjer.

Skydda och övervaka dina data med Bitdefender

Vilken data hackades?

Socialskyddsgruppen Malakoff Humanis, som lägger ut hanteringen av tredje parts betalning för kompletterande sjukförsäkringar till Viamedis, förklarar att hackarna fick tillgång till kontot för en vårdpersonal efter en nätfiskeoperation. Det är tack vare denna åtkomst som de kunde stjäla alla personuppgifter från den försäkrade. De stulna uppgifterna gäller de försäkrades och deras familjers namn, födelsedatum, civilstånd, personnummer och sjukkassor.

Lyckligtvis har ingen bankinformation, medicinska data eller post-, telefon- eller elektroniska kontaktuppgifter äventyrats. Denna typ av information lagras på en tredjepartsplattform, som inte har blivit hackad. Ändå, med de personliga uppgifterna till sitt förfogande, har tjuvar kapacitet att göra dig mycket skada.

bitdefender dataintrångbitdefender dataintrång

Vårdpersonal och organisationer har blivit främsta mål för hackare. Deras system är inte alltid de säkraste och innehåller gigantiska databaser, vilket gör dem till främsta offer.

Vilka är riskerna?

För de franska myndigheterna och CNIL är det största hotet från detta dataintrång inrättandet av en storskalig nätfiskekampanj. Förövarna av cyberattacker kan själva utnyttja denna data eller sälja den vidare till andra skurkar, som kommer att utföra skadliga operationer baserat på den stulna informationen. Dessa data kan återanvändas i det oändliga av olika illvilliga aktörer: faran kommer fortfarande att finnas år efter år.

Vanligtvis sker nätfiske via e-post eller telefonsamtal. Mer sällan finns det också på sociala nätverk, men det är svårare att framstå som en legitim hälsoinstitution på detta sätt. Genom att utge sig för att vara sjukförsäkringsbolaget eller ditt ömsesidiga försäkringsbolag kan en illvillig aktör försöka få känslig information, såsom lösenord, bankuppgifter eller kreditkortsuppgifter.

Försäkringstagarna uppmanas att vara mycket vaksamma. Det är viktigt att verifiera avsändarens identitet när du tar emot ett meddelande för att avgöra om det är ett legitimt meddelande. Undvik att klicka på omdirigeringslänkar och föredrar att ansluta till ditt konto genom att manuellt gå till din försäkringsgivares webbplats. Och uppenbarligen, ge ingen känslig information till någon via chatt eller telefon.

Hur skyddar du dig mot dataintrång?

Utöver standardrekommendationer för vaksamhet är det möjligt att utrusta dig med verktyg som underlättar övervakningen av dina data och skyddar din onlineidentitet. Ett av riktmärkena på området är Bitdefenders digitala identitetsskyddstjänst. Bitdefender Digital Identity Protection skannar webben efter läckor av dina personuppgifter: exponerade e-postadresser, intrångade lösenord och annan personlig information, både på ytan och på den mörka webben.

bitdefender dataintrångbitdefender dataintrång

Om ett hot mot din integritet upptäcks meddelas du omedelbart genom ett 24/7 varningssystem.Om dina konton och data exponeras har du därför möjlighet att agera innan det är för sent för att begränsa skadan eller till och med eliminera faran. Om något går fel guidar Bitdefender Digital Identity Protection dig steg-för-steg genom hur du stärker säkerheten för dina konton och information. Kortfattade åtgärder med ett klick erbjuds dig och råd ges för att hjälpa dig att förbereda dig så bra som möjligt.

Du kommer också åt en instrumentpanel som visar en 360° vy av alla dina personuppgifter. Detta ger dig en allmän överblick över ditt digitala fotavtryck. Bitdefender Digital Identity Protection spårar till och med spår av tjänster som du inte längre använder, men som fortfarande har dina data. Du kan därför vidta åtgärder för att radera gammal känslig information om du anser det nödvändigt.

En identitetsskyddspoäng beräknas för att ge dig en uppfattning om de risker du står inför. En av fördelarna med Bitdefender Digital Identity Protection är att det fungerar transparent och automatiskt och inte kräver installation av någon programvara på dina enheter. Genom att prenumerera på års- eller månadsabonnemang får du en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Du kan använda denna tid för att rensa upp ditt digitala fotavtryck utan risk: om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka.

bitdefender dataintrångbitdefender dataintrång

Det är möjligt att enbart prenumerera på Bitdefender Digital Identity Protection, eller att välja den kompletta skyddsplanen Bitdefender Premium Security Plus. Detta inkluderar:

  • Total säkerhet: försvar mot skadlig programvara, avancerade attacker och hot.
  • En obegränsad och snabb VPN för att dölja din IP-adress, kryptera din data och ändra din plats (mer än 4 000 servrar i mer än 49 länder).
  • En lösenordshanterare för att generera komplexa lösenord, synkronisera dem och automatiskt logga in på dina konton enkelt från alla dina enheter.

Bitdefender Premium Security Plus-sviten kompletteras därför med Digital Identity Protection och skyddar upp till 10 olika enheter samtidigt på Windows, macOS, iOS och Android.

Skydda och övervaka dina data med Bitdefender

Den här artikeln är ett sponsrat inlägg från Bitdefender.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *